БАН ще обяснява на кабинета какво е „добросъседство с Македония“

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Ректорите на висшите училища са поканени да присъстват на всяко заседание на Министерския съвет, а за председателя на БАН това е задължително – за да оказват помощ при решенията.

Премиерът е помолил БАН и да подготви становище

как трябва да се разбира добросъседството с Македония

Възложили сме на БАН, по точката „Добросъседство с Македония“, да ни развият един материал – какво да разбираме, когато отиваме да гласуваме в Брюксел, и да се изказваме с президента и другите длъжностни лица, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Ректори на университети и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров присъстваха на началото на днешното заседание на Министерския съвет, на което бе прието решение за

нова оперативна програма за наука и образование

Всички обявяваме образованието, науката и иновациите за приоритет, но парите по европейските програми не са в тази сфера, заяви премиерът преди Министерският съвет да приеме решението за новата оперативна програма.

От своя страна акад. Стефан Воденичаров каза, че „българската наука през последните 20 години не е получавала такава подкрепа, каквато получава днес“.

Повярвайте, че българските учени в скоро време ще ви зарадват с добри резултати, обърна се той към министрите и премиера.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев пък изрази надежда, че след приемането на това решение, до 2020 г. вече ще имаме български университет сред първите 500 в света.

Учените увериха премиера и министрите, че ще видят реални резултати от това, защото науката и образованието за първи път ще се финансират реално.

Миналият програмен период беше загубен в това отношение,

а България беше единствената държава в ЕС, която нямаше договорени средства за наука. Това за нас е голям ден отбелязаха представителите на науката.

Според тях с тази програма ще се създаде най-пряката връзка между наука, образование и бизнес, а това е отдавна желано.

Водещо ведомство по програмата ще бъде Министерството на образованието, младежта и науката.

Основната й цел ще е постигането на интелигентен растеж чрез повишаване качеството на научните изследвания и образованието.

От програмата се очакват конкретни резултати в пет приоритетни области – на научните изследвания и технологичното развитие, на връзката между образованието, бизнеса и трудовата заетост; образованието като фактор за социално приобщаване; образованието и ученето през целия живот; подобряване на образователната инфраструктура.