Какво количество алкохол е полезно и колко е вредно?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Не можете да направите правилна преценка за вредата от алкохола, ако не отчетете миналите заболявания и сегашното си здравословно състояние. Междувремен­но се водeте от следните основни правила:

Малко количество алкохол може да е полезно за вас – особено за възрастни­те хора със сърдечносъдови проблеми.
Ако по принцип пиете, опитайте се да ограничавате алкохола до 2-3 питиета на ден, за да сте сигурни, че не ви вре­ди. Изследване на университета в Бристол сред близо 6000 мъже за пе­риод от 21 години установи, че при те­зи, които злоупотребяват с алкохол (прием на над 22 единици седмично), рискът от настъпване на смърт се уве­личава с всяко питие.
Не „спестявайте” питиетата, за да ги изпиете наведнъж. Острата алкохол­на свръхконсумация е много по-рис­кова за настъпване на преждевремен­на смърт. Преливането (повече от че­тири питиета за жените и над пет за мъжете) е много по-опасно от редов­ната, но умерена алкохолна употреба. Може да доведе до нарушения на сър­дечната дейност, което, от своя стра­на, да предизвика образуване и отде­ляне от сърдечната кухина на съсирек и да се стигне до инсулт или инфаркт. Помнете, че приемът на над две пи­тиета дневно повишава кръвното на­лягане и съответно опасността от ин­фаркт или инсулт. От изследването на университета в Бристол се установи­ло, че при мъжете, които пиели дотол­кова, че да получат махмурлук, и тези, на които често им се случвало да пре­пият, смъртността е много по-голяма, отколкото при мъжете, които кон­сумирали алкохол умерено.
Ако пиете разумно и сте в добро здра­вословно състояние, алкохолът няма да ви навреди и дори може да бъде по­лезен.

 

Публикувано в категории: Алкохолизъм и тютюнопушене

Автор simeonova

Защо алкохолът е опасен?

Защото ще останете без черен дроб! Алкохолното чернодробно заболяване се причинява от прекомерна консумация на алкохол.

Пет храни, които могат да провокират рак

Здравето ни до голяма степен зависи от храните, които приемаме редовно. Понякога не се замисляме какво точно изяждаме и не си ли причиняваме вреди, които стават осезаеми едва след време?! Специалистите определят пет обичайни храни, които могат да повишат риска от рак

Домашни рецепти срещу зъбобол

Ако ви заболи зъб, ясно е че трябва да идете при стоматолога. Но понякога се налага да “задържите положението” по някаква причина. Тогава срещу болката помагат изпитаните домашни рецепти.

Пийването след 65 е полезно за жените

Умереното потребление на алкохол е полезно за жените над 65 години. Това е изводът на британски и австралийски учени – участници в съвместен проект.

4 начина всеки диабетик да общува здравословно

За съжаление общуването също носи рискове благодарение на широко достъпната нездравословна храна. За да разберете как да регулирате нивата на кръвната си захар, без да жертвате социалния си живот, четете по-надолу.

Руски психолог: Успях да излекувам онкоболна жена!

– Г-н Кучеренко, от какво възникват хроничните болести?
– Аз съм психолог и моята задача е да нормализирам работата на мозъка. А оттам нататък самият мозък вече се оправя с проблемите в организма. От какво въобще възникват хроничните болести – астма, алергия, хипертония, тумор?..

Научете защо не трябва да пиете вино дори преди сън

До скоро се смяташе, че човек се отпуска с чаша вино преди да си легне и така отпуснат той заспива много по-лесно. Но това твърдение вече не е актуално

Девет храни, след които си още по-гладен

Първото предназначение на храната е да утоли глада. Но има определени хранителни продукти и напитки, след които ни се ще да поглъщаме още и още.

Последно: малко алкохол е полезен, но не за всеки!

Малцина притежават специфичния ген, който прави алкохола умерено полезен