Ванилия (Vanilla)

159
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Ванилия

(Vanilla)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от golden на 03 май 2007 г.

Последна промяна на 03 май 2007 г.

Родът Vanilla включва 110 вида, най-известните от които са Vanilla planifolia, Vanilla pompona и Vanilla tahitensis. От плодовете/семената на Vanilla planifolia се получава ванилията.

Родът Vanilla включва 110 вида, най-известните от които са Vanilla planifolia, Vanilla pompona и Vanilla tahitensis. От плодовете/семената на Vanilla planifolia се получава ванилията.
Името на рода е от испанската дума „vaina“, която от своя страна произлиза от латинската „вагина“ ( честно казано, никога не бях правила подобна асоциация досега ).
Срещат се в тропичните и субтропичните райони на Америка,Азия, Западна Африка и Нова Гвинея. Ацтеките са добавяли ванилия към какаовите напитки, които са били известен афродизиак.
Орхидеите от този род са лиани, които могат да стигнат до 35м дължина.

Повечето имат зелени, кожести или месести листа. Някои видове са загубили листата си в хода на еволюцията и фотосинтезират само със стеблото си.
Цветовете са бледожълто-зелени и с много кратък живот – отварят се рано сутрин и следобед прецъфтяват. Желателно е да не разчитаме на птичките и пчеличките,а да ги опрашим ръчно. При успешно опрашване се образува продълговата семенна кутийка (като бобова шушулка) , която е дълга 10-20см и съдържа хиляди миниатюрни семенца. Семенат узряват за около 8-9 месеца ,като постепенно семенната кутийка променя цвета си от зелен до черен и започва да излъчва силен аромат. За производстваото на ванилия се използва именно семенната кутийка без семената.

Отглежда се на шарена сянка (помнете,че в естествени условия расте по ствола на дърветата и листата й пазят сянка). Трябва да е на топло – при около 30 градуса и нощните температури да не падат под 15 градуса. Използва се субстрат със средна едрина, който задържа вода, но осигурява достъп на въздух до корените. Поддържа се постоянно влажен. Трябва да се осигури висока въздушна влажност и постоянно движение на въздуха.За да цъфне трябва да направи определен метраж затова се заредете с търпение и й осигурете достатъчно място. Като цяло се смята че е трудно да се стигне до цъфтеж в домашни условия.
Размножава се с резници. В саксията се забива пръчка, за нея се закрепва резникът така че ЛЕКО да допира субстрата без да е заровен в него. Слага се на сенчесто място и се поддържа висока въздушна влажност.

ВИДОВЕ

Vanilla aphylla – вид без листа

Vanilla dilloniana – wid bez lista

Vanilla phaeantha

Vanilla barbellata
Vanilla chamissonis
Vanilla claviculata
Vanilla edwallii
Vanilla mexicana
Vanilla odorata
Vanilla planifolia
Vanilla poitaei
Vanilla siamensis