Първият официален портрет на Кейт

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Днес (11 януари) беше открит първият официален портрет на Катрин – херцогиня на Кеймбридж и съпруга на принц Уилям, в Националната портретна галерия на Великобритания.

Портретът на Кейт Мидълтън е изготвен с подкрепата на бившия разпоредител на музеи и галери сър Хюго Легат в памет на британския колекционер на произведения на изкуството сър Денис Мейнхън. Произведението е поръчано от британския Арт фонд – национална благотворителна организация за набиране на средства за изкуство, се съобщават на интернет страницата на херцога и херцогинята на Кеймбридж.

Херцогинята лично е участвала в селекционната процедура за избора на художник. Вследствие на това да нарисува официалния портрет на Кейт Мидълтън е избран Пол Емсли. През 2007 г. той е победител в годишното състезание за художнициBP Portrait Award, организирано от Националната портретна галерия.

Кейт Мидълтън е изобразена на тъмен фон, окъпана в зелени и сини краски, пишат от Арт фонда. Силно реалистичният портрет на херцогинята, който заема почти цялото платно, представя една по-зряла жена, коментират някои медии. Според други пък на платното Кейт изглежда малко състарена.

След първоначалния разговор с художника Кейт Мидълтън е провела две сесии – през май и юни 2012 г., в студиото на твореца. По-късно за създаването на портрета Емсли е използвал серия от фотографии, направени по време на сесиите. Често моделите на художника са поставяни на тъмен фон, което трябва да подчертава „изключителността и безмълвието на формата“.

За изготвяване на картината са били нужни пет месеца. Тя е завършена през ноември миналата година.

„Херцогинята обясни, че би искала да бъде изобразена такава, каквото е, и така портретът да се противопостави на официалния ѝ образ“, каза Пол Емсли. Той също така заяви, че Кейт му е направила впечатление като изключително отворена, щедра и топла личност.

„Откриването на първия официален портрет на кралска особа е винаги важен и интригуващ момент, определящ и съхраняващ нейния публичен имидж по нов начин“, заяви от своя страна директорът на Арт Фонда Стивън Дойчър, съобщават от организацията.

Може да видите портрета, както и видео от рисуването му, в Econ.bg