Екстеншъните – с повод и без повод видяна 5672 коментари 5

3
Добави коментар
fruitcristal
fruitcristal

Здравейте, дами. Днес ще засегна тема, която е много често разисквана и интересна. Става дума за така наречените екстеншъни. Думата идва от английското extend, което значи удължаване, разширяване.

Не се съмнявам, че знаете за какво става дума. Доста висок е процентът на дамите, които вече са ползвали, ползват или вече имат свои собствени екстеншъни. На пазара се предлагат изключително много видове. Цените им стигат от 50 до 2000 лева.

Има хора, които свързват екстеншъните само с едно музикално течение в България и за тях  нещо пошло. Е, те се ползват и в поп музиката, дори в световния шоубизнес. За други, обаче, които успяват да погледнат малко по-задълбочено на тази тема, екстеншъните са спасение, нужен аксесоар, мечтана визия, за която нямат генетични предпоставки. Какво имам предвид?! Замислете се колко от вас или ваши приятелки искат по-дълга, по-гъста, по-обемна коса, защото тяхната собствена е фина, рядка или са се подстригали късо и не се възприемат. Вместо да чакате можете спокойно да се сдобиете с това, което аз наричам аксесоар, защото според мен доста често екстеншъните играят точно такава роля.

Скоро самата аз четох статия за вредата от екстеншъните.. .лично за мен няма вреда от самия екстеншън, а от неправилно поставяне, носене и поддръжка. Замислете се колко назад в епохите, във Франция например, са се използвали изкуствени коси… или за артистите, при които винаги различната и интересна визия е задължителна. Тук е мястото и да преценим правилно дали наистина имаме нужда от екстеншъни – как да го направим… е, няма правило…  всичко зависи от личния ви вкус и представи.

Съществуват различни начини на поставяне: с кератинови ленти, отделни кичури, треси, които могат да се поставят на клипси, капси или да се зашият за собствената коса. В зависимост от желанията и проблема ви ще се ползва и различен подход. При покупката на екстеншъни трябва да сте сигурни, че имате пълна информация за продукта относно произхода, начина по който е обработен, може ли да се обработва химически и т.н. Като тук говорим за естествени коси, не става дума за изкуствените, защото те не търпят никаква обработка и не е добре да се носят продължително време.

Естествените коси (екстеншъни) биват обработвани и необработвани. Обработвани ще рече, че те вече по някакъв начин са третирани химически- изправяни, къдрени, боядисвани. Те се предлагат в широка цветова гама, точно за да се спести доколкото е възможно допълнителната обработка и боядисване. Не, че не е възможна, но не е желателна.

Необработваните коси са с естествен цвят, предимно тъмен. Те са по-скъпи (минимум над 250-300 лева), по-трайни са, могат да се третират с боя. Дори на допир, човек, който не разбира от коси ще усети, разликата между единия и другия вид. От голямо значение е и методът на събиране на косите. Най- известен е реми метода. Технологията предполага подреждане на космите в ред от корена към върха и разполагането им върху тресата и това, че космите са небоядисвани. Европейските коси са по-скъпи, докато бразилските, индийските – по-евтини. Въпреки, че често се спекулира с произхода. Понякога играе роля и късметът – да случите на добра коса, пък била тя и не толкова скъпа. За всеки случай консултирайте се с фризьор, за да получите съвет.