Влюбените са безумни!

3
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Искрено се вълнуваме, когато някой от вас, читателите на Jenite.bg, се престраши да ни пише. Да сподели. Размишленията, чувствата, мечтите си… Днес е такъв ден. Близо месец преди 14 февруари нашата читателка Елена Иванова ни призова да носим любовта всеки ден в сърцето си. Ето пълния текст, който получихме на редакционната поща:

Amantes-amentes. Влюбените са безумни (лат.)

Amor tussisque non celatur. Любов и кашлица не могат да се скрият. (лат.)

Да ме извинят  всички влюбени за цял живот двойки и тези, които празнуват 365 дни в годината любовта си… Тук разсъждавам върху начините да се отпразнува този любовен празник по български и с малко пари, затова пък на „всяка цена”.

Католиците най-често си разменят различни шоколадови изкушения за празника и картички – и двете доста естетски поднесени. Накратко, храна за очите и сърцето. Това, което ми боде очите от витрините тук показва, че в православна съвременна България Валентин-ския празник е хем празнуван и „важен“, хем недоразбран, показен и най-вече кичозен, много кичозен?! А иначе си имаме Трифон и доста хубаво вино…

Ако започнем валентинския разбор със сърчицата – символи на празника – ще трябва да кажем, че те са навсякъде. По сергии, цветарски магазини, кичат всякакви витрини. Поставени на клечка вървят по лев-два, сякаш са за бърза употреба. Има и други, разбира се, украсени с надписи на английски (който всички вече владеем ), като „Take my heart”, „Key to my heart”’. Някои дори пеят! Кичът тук е пълен, простете.

Друг символ на любовта – цветята. Красиви и нежни по принцип. Подозирам, че по „стар български обичай” ще усетим леко повишение на цените. Красив лилиум, роза, гербер или букет орхидеи – истинско произведение на изкуството – решавате сами. Само да не бяха заболи и по тях тези сърца на клечка. Все пак цветето е символ само по себе си.

Оферти още от началото на януари предлагат предпразнично мобилни оператори, ресторанти, туристически агенции. И тук кичът е заел предна позиция. Но ако финансите ви позволяват, стотици са офертите за Свети Валентин в Банско, Виена, Истанбул, Париж, Италия, Египет и разни острови… Дай Боже всекиму – поне веднъж в живота. А цените са… за ценители!

Както всяка година големите търговски обекти ще ни поканят да отбележим празника с кулинарно шоу, дегустация на вина и шоколад. Така де – някои помним и празника на Трифон Зарезан и виното! И комбинираме. Вино и любов. Любов и шоколад. Приятна комбинация. Само без кич и панделки.

И така, да се настроим празнично-любовно. Ако нямате „наличен” партньор, изберете картичка обяснение в любов. Покажете вкус и желание за нещо красиво. Всеки може да бъде креативен и да остави въображението да го води.

На финал само ще напомня, че целувките, прегръдките и сексът се отразяват добре на сърцето и кръвното налягане! Трифон Зарезан и червеното винце made in Bulgaria – също. Хубав празник!

И носете любовта в сърцето си всеки ден. 365 дни в годината.

С обич, Елена Иванова

Благодарим на Елена за страхотния текст! Ако и вие искате да зададете своя въпрос относно смисъла на любовта, живота, Вселената и всичко останало; да разкажете поучителна, забавна, покъртителна история или пък просто имате нужда да споделите мирогледа си с някого, чувствайте се свободни да ни пишете! Ще бъдат публикувани само материали, одобрени от редакцията и обработени от коректор при нужда.