Торта с кроасани

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Нали знаете вица за Зайо Байо, в който той няколко дни поред отива в сладкарницата и пита дали имат торта от моркови. И когато най-накрая има такава, той възкликва „Много е гадна, нали?!“. Е, този виц е тъп, но си го спомням винаги, когато започвам да правя торта. За да не ми стане гадна. Тази обаче, за която ще ви разказвам сега, изобщо не е гадна. Даже е много вкусна и се прави без никакво печене на блатове и подобни ангажиращи действия, понякога водещи до плачевен резултат.

Започваме с продуктите:

3 големи пакета мини кроасани. Най-добре да са с различни вкусове – крем брюле, шоколад, крем шампанско.

Смлени орехи за поръсване – около 150-200 грама. Ако не обичате орехи, можете и да настържете отгоре 1 шоколад.

За крема „Ванилия“:

1 литър прясно мляко

100 гр. масло

3-4 ванилии

4 яйца

1 ч. чаша захар

1 ч. чаша брашно, може да се замести и с нишесте „Ванилия“.

Приготвяне:

Снабдяваме се с една форма за торта с падащо дъно. Правим крема, като:

Слагаме млякото да се стопли на котлона, най-добре в млековарка. Когато е достатъчно топло, в него слагаме захарта. В отделен съд разбиваме яйцата, добавяме нишестето или брашното и ванилиите, маслото. Когато млековарката започне да свири или млякото даде признаци на завиране, намаляваме котлона и в млякото изсипваме на тънка струйка сместа от яйца, нишесте и масло. Бъркаме до посиняване. Шегичка! Бъркаме с телена бъркалка до сгъстяването на крема. Махаме го от котлона, преди да е станал твърде гъст. Важното е докато е още горещ, да се започне реденето на тортата.

На дъното слагаме съвсем малко от крема, разстиламе хубаво с най-обикновена лъжица. Нареждаме първия ред кроасани – едните с някакъв крем. Заливаме отгоре с крема „Ванилия“. Най-хубава работа за това върши обикновеният кухненски черпак. Когато кроасаните са добре покрити с крем, нареждаме и втория ред – тези с шоколад, пак заливаме с крем „Ванилия“. На последния ред нареждаме третия пакет мини кроасанчета и пак заливаме с остатъка от крема „Ванилия“. Размазваме го хубаво с лъжицата и отгоре поръсваме със смлени орехи и/или настъргваме шоколад.

Пъхаме тортата в хладилника и след има-няма 5-6 часа можем спокойно да я нарежем.

Ако пък майките ви или бабите ви правят сладко от вишни, череши, боровинки или къпини, не се колебайте на всеки ред кроасани да слагате и по малко сладко. Тортата ще стане още по-вкусна.

Вие може да правите и по-хубави торти или всякакви други вкусотии. Ако е така, участвайте в конкурса на Kulinar.bg и можете да спечелите награди заради завидните си готварски способности.