Безплатни прегледи: Безплатни прегледи за болни от диабет в Хасково

1
Добави коментар

115 диабетоболни ще преминат безплатни прегледи в очно и ушно отделения на хасковската многопрофилна болница.
Ретинопатията е едно от най-често срещаните заболявания на окото при болните от диабет. Затова те преминават през преглед с модерен тонометър и измерване на очното налягане. Целта е да се направи скрининг и ако има симптоми на заболяването лечението да започне навреме, коментира началникът на очното отделение д-р Георги Вълчев.
Другото уязвимо място при диабетоболните е слуховият апарат. Болестта нерядко води до увреждане на слуховия нерв, което води до намаляване на слуха, шум и глухота. Затова ранната диагностика е изключително важна, обясни началникът на отделение „Уши, нос, гърло“ д-р Ангел Недев.
Комисия от лекари преценява дали пациентът има нужда от слухов апарат и след изготвянето на протокол, той се предоставя безплатно. Над 500 души от областта са слухопротезирани през последната година в областта, благодарение на организираните кампании.
На децата се поставят цифрови слухови апарати, които могат да се настройват индивидуално според нуждите на всяко от тях. В областта има 50 такива деца. От изключителна важност е заболяването да се открие навреме – към 1 – 1,5 годинки, категоричен е д-р Недев, който уточни, че има 10 деца на тази възраст със слухови апарати.