Германия прибира над 3400 тона свое злато от САЩ и Франция

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Вторият най-голям притежател на златни резерви в света – Германия, планира да изтегли част от златото, което съхранява в Ню Йорк и Париж. Този ход вероятно е белег за разрушаването на доверието между основните централни банки, анализира CNBC.Вчера “Ханделсблат” съобщи, че Берлин планира да репатрира част от златните си резерви, съхранявани във Федералния резерв на Ню Йорк и Париж. По-късно Бундесбанк потвърди информацията.

Германия притежава близо 3 400 тона злато, което се оценяваше на 177 млрд. долара към края на декември. По-голямата част от резервите Берлин държи в чужбина още от времето на Студената война заради опасенията от нападение на силите на Варшавския договор над Западна Германия.

Новината, че Германия иска да си прибере част от златните резерви причини смут, а управляващият директор на PIMCO Бил Грос коментира в Twitter: “Твърди се, че Германия изтегля злато от Ню Йорк и Париж към Франкфурт. Централните банки не си вярват?”

За ситуацията може обаче да има далеч по-прозаично обяснение – одит. Още миналата година Берлин изтегли злато, съхранявано в британската централна банка, за да провери състоянието му.

Фискалните проблеми на САЩ остават във фокуса на инвеститорите, тъй като се очаква Вашингтон да достигне тавана на дълга към края на февруари – началото на март. Намирането на път към подобряването на устойчивостта на американския дълг обаче също остава предизвикателство за политиците, което оказва сериозен натиск върху доверието.

Според банкови експерти ходът на Берлин вероятно е опит да се успокоят германците в солидността на държавата и в това ,че тя се грижи за техните интереси. Но никой не изключва спада на доверие между централните банки на големите държави. /БЛИЦ