Какви са симптомите и първите признаци при бременност?

2
Добави коментар
mamaweb
mamaweb

Какви са симптомите и първите признаци при бременност?

Симптомите при бременност, това са определени промени, които настъпват в организма на жената, основно под действие на повишеното ниво на хормоните, и което я кара да се чувства различно. При всяка жена симптомите на ранна бременност са различни и бъдещата майка има индивидуални усещания, но все пак има някой общи ранни признаци, които се проявяват в различна степен при всяка бременна, и които ще и подскажат, че тя ще става майка. Симптомите и признаците на ранната бременност са лесни за разпознаване, особено ако това не ви е първата бременност, тогава е по-лесно. Независимо дали става въпрос за първа, втора или трета бременност може да има някой разлики в себеусещането ви по време на всяка бременност.

След оплождането на яйцеклетката и оформянето на зaродиша в тялото на жената настъпват промени, както във функционирането на органите, така и в емоционалното състояние на бременната. Жените, които обичайно имат симптоми на т.нар. предменструален синдром може да не обърнат внимание на тези признаци, защото понякога ранните симптоми на бременността наподобят симптомите на предменструалния синдром. И ако не правите опити да забременеете, може да си помислите, че имате симптоми на предстояща менструация, а това всъщност може да са симптоми характери за бременната жена. При някои жени симптомите на бременността може да се проявят много рано още след първата седмица от оплождането на яйцеклетката, докато при други, симптомите се проявят много по-късно или те изобщо не се проявяват.

Кои са симптомите на ранна бременност? Може ли да съм сигурна, че ако имам тези симптоми съм бременна? Всяка жена ли има тези симптоми? Отговорите на тези въпроси са: не при всяка жена се наблюдават всички симптоми, понякога дори и да се проявят, те се изразяват съвсем леко и в забързаното ежедневие може да не им обърнете внимание. Затова ако ви закъснее месечният цикъл и сте полово активна жена бих ви препоръчала да си направите тест за бременност и да посетите вашия акушер-гинеколог. Освен това не забравяйте, че както закъснението на месечния цикъл, така и умората, неразположението, болката ниско в корема, гаденето, повръщането, запека и други може да са симптоми и при други състояния или заболявания.

Най-често срещаните симптоми при ранна бременност са:  

Закъснение/липса на менструация:

Това е признак, които прави обикновено най-голямо впечатление на всяка жена, особено ако има редовна менструация. Този симптом до голяма степен може да ви насочи, че сте бременна, но въпреки това без да си направите тест за бременност не може да сте сигурна. Добре е да посетите вашия акушер-гинеколог, които да потвърди или отхвърли останалите възможни причини за липсата на менструация или аменорея. Ако нямате редовен месечен цикъл или не си следите датата на последната менструация, може да усетите характерни симптоми като гадене, повишена чувствителност на гърдите, често уриниране и други като сигнал, че сте бременна, преди да осъзнаете, че не сте имали менструация навреме.

 

Усещане за слабост, замаяност (виене на свят) и отпадналост:

Този симптом се дължи на промените, които настъпват в кръвообращението на бременната във връзка с нарастване на матката, както и на моментите на по-ниски стойности на кръвната захар в кръвта на бременната на гладно. Тези симптоми може да се проявят при изкачване на стълби, при рязко ставане от седнало положение или просто, докато чакате автобуса или сте на опашката в магазина.

 

Подуване, повишена чувствителност или болезненост на гърдите или зърната на гърдите:

Понякога жените усещат подобни симптоми и преди менструалния им цикъл, докато други жени осъзнават, че са бременни само на базата на този симптом. Тъканите на млечните жлези са много чувствителни към повишението на нивото на естроген, прогестерон и човешки хорион-гонадотропин (хормона на бременността) по време на бременността. Причината гърдите да стават подути и болезнени, а зърната на гърдите по-чувствителни е промените, които настъпват в тях, под действие на хормоните, още в периода на ранната бременност, и които подготвят организма на бременната и млечните и жлези за предстоящото кърмене. Често заедно със закъснението на менструалния цикъл, това е един от първите признаци за настъпила бременност.

 

Гадене:

Сутрешното гадене се появява като симптом при около 85 % от бременните четири до осем седмици след зачеването. При някои от жените този симптом може да се прояви, дори две седмици след деня на зачеването. Понякога то се изразява в леко гадене в ранния етап на бременността, понякога е силно гадене, придружено от повръщане. Гаденето по време на бременността може да се появи по всяко време на денонощието, като не винаги е придружено и от повръщане. Гаденето може да се провокира от определена миризма или от приема на определени храни и напитки: кафе, месни и млечни продукти, пикантни храни и други. За радост на част от бременните, те не изпитват този неприятен симптом през цялата си бременност. Заедно с липсата на менструация това е сред най-популярните и най-често срещани симптоми на ранната бременност. Този симптом може да се дължи на други причини и заболявания като хранително натравяне, стомашно-чревно разстройство, стрес, умора, прием на някои лекарства и други.

 

Спазми:

В началото на бременността, когато се залавя зародиша за маточната стена и матката започне да се разтяга, бременната жена може да чувства лека болезненост ниско в корема, подобна на тази преди или по време на менструация. Това усещане за болезненост на корема и спазми е характерно за началото на бременността, когато матката се разпъва постепенно, за да направи място на ембриона, които ще се развива в нея в следващите месеци докрая на бременността.

 

Леко вагинално кървене (зацапване):

Много жени бъркат лекото кръвенисто течение с кървенето при менструация. Леко вагинално кървене (розово или кафеникаво зацапване) може да се наблюдава при около 25 % от бременните жени, в момента на имплантацията, тогава, когато оплодената яйцеклетка се захваща за маточната стена, което обикновено става около 7- 10 ден след оплождането на яйцеклетката, което пък съвпада с периода на очакваната менструация при някой от жените. Затова понякога жената, сама забелязва, че „месечния и цикъл“ е по-кратък и се различава от обикновено- кървенето в следствие на имплантация на зародиша обикновено е съвсем леко. Понякога преди да осъзнаете, че сте бременна, може да имате леко зацапване, което трае само един или два дни. Зацапването обаче може да се дължи и на други причини като менструация, прием на някои лекарствени продукти, овулация, нараняване на половите органи след полов контакт, гинекологично заболяване и други.

 

Чувство на умора:

Повишеното производство на прогестерон, който подтиска централната нервна система, е една от основните причини за поява на внезапна умора при част от бременните жени. Други причини за умората могат да бъдат също сутрешното гадене, честото уриниране включително и през ноща. Причина за появата на необичайна отпадналост по време на ранната бременност може да бъде и емоционалната нестабилност на бременната, която се дължи на хормоналните колебания в организма и. Дори в ранния етап на бременността, около две-три седмици след зачеването, новорастящия организъм започва да консумира хранителни вещества, затова организма на бременната работи на по-високи обороти, увеличава се сърдечната и дейност, сърцето изпомпва за по-кратко време по-бързо и повече кръв, като това постепенно изчерпва енергийните ви ресурси и вие започвате да чувствате умора по време на работа или докато се разхождате с приятели. Тези симптоми на отпадналост и умора може да се наблюдават и при други състояния като стрес, грип, физическа умора, предменструален синдром и други.

 

Потъмняване на зърната на гърдите:

Под действие на повишеното ниво на хормоните по време на бременността се натрупва повече меланин (кафяв пигмент) в клетките на зърната на гърдите, отговорни за цвета им т.нар. меланоцити. Жените, които имат по-тъмен цвят на кожата по-трудно може да забележат тази промяна в техните гърди или да я установят на по-късен етап от бременността – около 10-тата гестационна седмица.

 

Промени в настроението:

Тези промени в настроението се наблюдават и при някой жени преди или по време на менструация. Настроенията може да се сменят в двете крайности– от чувство на щастие и безгрижност, до внезапна поява на сълзи и депресивност. При много от жените се наблюдава също неспокоен сън или трудно заспиване.

Усещане за подуване на корема:

Увеличеното ниво на прогестерон по време на бременността забавя функцията на храносмилателната система на жената. Това води до усещане подобно на чувството, което някои жени имат точно преди менструация- подуване на корема. Ето защо жената има усещане, че дрехите и са тесни и тя се чувства подпухнала. Ако обаче това усещане за подпухналост продължава, а менструацията ви се бави, най-добре си купете тест за бременност.

 

По-често уриниране:

След забременяването в организма на жената настъпват редица промени, които водят до повишаване на скоростта на потока кръв, които преминава през бъбреците. Разбира се от своя странна това довежда до по-бързото пълнене на пикочния мехур и до по-честите позиви за уриниране при бременната жена. Това е така, защото по време на бременността бъбреците на жената трябва да изхвърлят отпадните продукти от обмяната на веществата по-ефективно. Този симптом може да започне към шестата седмица на бременността. Честото уриниране продължава, или се засилва с напредване на бременността, поради допълнителното притискане на пикочния мехур от растящото бебе в матката.

 

Болки в кръста:

Болките ниско в кръста се появяват още в периода на ранната бременност, като при някой от бременните е възможно те да продължат през цялата бременност.

Промяна в апетита (повишен или намален апетит):

Някой бременни имат засилен апетит към определени храни, които преди това не са харесвали толкова. Понякога определени храни за първи път ще ви се сторят вкусни, а други храни които досега са ви били любими може да ви сторят безвкусни или да ви се гади от тях. На много жени изведнъж им се дояжда нещо, което по принцип не обичат или приемат странни хранителни комбинации. Има жени, които пък през първите месеци имат намален до липсващ апетит. Понякога ги отблъсква миризмата на определени храни, което донякъде се обяснява с бързото покачване на нивата на естроген в организма на жената. Понякога заради намаления апетит, главоболието, гаденето и повръщането, някой от бременните намаляват теглото си, вместо да го повишат.

Този симптом може да се дължи на различни други причини: нискокалорична диета, депресия, нередовно хранене, физическа и психическа преумора или заболяване.

Главоболие:

Повишеното ниво на хормоните и увеличаването на кръвния обем е причина за леките пристъпи на главоболие в първите няколко седмици на бременността при някой от жените. С времето огранизмът на бременната се адаптира към тези промени и главоболието отшумява. Този симптом, разбира се не е специфичен за бременността, тъй като той може да се наблюдава и при преумора, стрес, предстояща менструация, грип (настинка) и друго заболяване.

 

Запек:

Запекът се среща при около 50% от бременните жени. Същите хормонални промени са причина и за подуването, тъй като храносмилателната система на бременната работи на по-бавни обороти. При това с напредване на гестационните седмици този проблем се задълбочава.

 

Измерване на вътрешната температура:

Покачването на вътрешната температура, която се измерва след ставане сутрин с половин или повече градуси обикновено е характерно за периода по време на овулацията и спада с настъпване на менструацията. Ако високата вътрешна температура се запазва повишена в продължение на 2-3 седмици, дори след деня, на който по принцип трябва да започне менструацията ви, най-вероятно сте бременна.

 

Източник: framar.bg 

 

Снимка: sxc.hu