НАСА ще прави мини Луна

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

След десетилетие НАСА може да прати другарче на Луната. За целта изследователите от Института за космически изследвания Кек възнамеряват да „уловят“ астероид и го прехвърлят в лунната орбита. Той ще бъде по-лесно достъпен за космическите сонди и хората и от него учените ще изследват по-подробно естествения спътник на Земята.

Освен това мисията ще отговори на редица въпросите на учените – дали е възможен добив на ценни материали от астероидите, използването им за зареждане на космическите кораби с кислород, въглерод и водород, както и вариантите за евентуалното отклоняване на опасни за Земята астероиди.

Нестандартната идеята да се направи луна за Луната се зародила през април миналата година. След като открият подходящ астероид, учените планират роботизиран кораб да пренесе астероида до Луната. Изследователите са се спрели на специална капсула с ракета Atlas 5. Корабът ще прихване космическата скала в „ремарке” с размери 10-15 метра и ще се отправи с нея към Луната.

Учените пресметнали, че един 500-тонен астероид с диаметър от около 6 метра е постижима цел за транспортиране из космоса. За момента на изискванията отговаря космическата скала 1999 AO10. Проблемът е, че пътуването до нея би отнело около половин година. Това ще изложи астронавтите на големи количества космическа радиация, при това за дълъг период от време.

Осъществяването на целия проект ще отнеме приблизително едно десетилетие. Мисията би струвала малко повече от сумата, отделена за марсохода „Кюриосити” – 2,6 милиарда долара. За този период учените се надяват да подготвят и пилотирана от човек мисия до Луната.