Износът на млечни продукти и консерви расте

2
Добави коментар
yApple

България отбелязва сериозен ръст в износа на млечни продукти и консервирани плодове и зеленчуци от 2009 година насам. Данни за това представи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на форум за европейската схема „Промоционални програми за земеделски продукти“. До момента Европейската комисия (ЕК) е одобрила общо девет програми за промотиране износа на агростоки с българско участие на обща стойност 32 млн. евро. Обект на рекламата по тях са основно млечни продукти (бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко), вина със защитено наименование и преработени плодове и зеленчуци. Схемата на ЕК, достъпна за България от 2009 г., добива все по-голяма популярност и работи успешно, е оценката на зам.-министъра. Според него експортът на определени храни от страната расте и благодарение на тази подкрепа.

Сирене за Русия, компот – за Румъния

Износът на бяло саламурено сирене и кашкавал за Русия от 120 тона през 2009 г. е нараснал до 225 тона през 2011 г., а за първите десет месеца на 2012 г. това количество надвишава 200 тона, сочат данните на земеделското министерство. Двете стоки имат увеличение в продажбите и за Германия: от 700 тона през 2009 г. до 1233 тона за 2012 г. За Испания от 46 тона преди три години износът им през 2012 г. се е вдигнал до 150 тона.

От края на 2011 г. е в сила и специална програма на ЕК „Освободете вкуса“ за насърчаване на експорта и на консервирани плодове и зеленчуци. Така, ако през 2010 г. български компании са изнесли за Румъния 670 тона компоти от праскови, то до октомври миналата година вече говорим за 1363 тона. Аналогична тенденция се забелязва и по отношение на Полша, където през 2012 г. са пласирани 1175 тона от тези консерви. Ръст има и при износа на лютеница за Германия – от 190 тона през 2011 г. до близо 300 тона година по-късно.

… И пресни череши за Норвегия

Българските асоциации, производители и преработватели на земеделски продукти, както и администрацията вече имат значителен опит в процеса по одобрение, изпълнение и контрол на европейските промоционални схеми, смята зам.-министър Цветан Димитров.

Програмите на ЕК, в които участва и България, целят насърчаване на износа към 15 държави в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия. Проектът „Европейско сирене“ например е за промоция на сирене и кашкавал в Русия и Украйна. Той е предложен от Националната асоциация на млекопреработвателите и е първият, одобрен от Брюксел, в който участва и страната ни.

Първата изцяло национална програма, получила съгласието на ЕК, е „Информационен проект за рекламиране на млечни продукти, бяло саламурено сирене и кашкавал на вътрешния пазар на ЕС“. Тя е разработена от Асоциацията на млекопреработвателите и е на стойност 3.1 млн. евро. Бюджетът на проекта за реклама на консерви за пазарите на Германия, Полша и Румъния пък е 3 млн. евро.

През 2012 г. са стартирали четири такива програми: за насърчаване износа на млечни продукти за трети страни, пак на сирене и кашкавал за Австралия и Обединените арабски емирства, на реклама на вино в Русия и Китай и пак на вина за Китай, САЩ и Швейцария. Предстои изпълнението на още две промоционални програми, получили одобрение от ЕК през ноември миналата година. Едната е за промоция на вина със защитени наименования от Южна Европа (български, гръцки и румънски) за пазарите на Великобритания, Германия и Италия. Другата е за насърчаване износа на пресни череши в Русия и Норвегия. Тя е с бюджет от 1.9 млн. евро и е предложена от Националния съюз на градинарите.

България с биопродукти на Зелената седмицаОсновно с биопродукти е представена България на изложението за хранителна промишленост, земеделие, горско стопанство и градинарство „Зелена седмица“. Ежегодният берлински форум, който се организира за 78-ми път, започна от 18 януари, петък. На това издание участват 60 страни, а българският щанд е с нов дизайн, значително по-голям, разположен на централно място в залата на 140 кв.м. Посетителите на изложението се очаква да надхвърлят 900 хил. души. Българските изложители са общо 15 компании – производители на млечни и месни продукти, вина, мед, консерви (основно сладка и лютеници), подправки, козметични продукти на основата на розово и лавандулово масло.“България трудно ще намери мястото си в конвенционалната ниша, защото сме малки, но в бионишата имаме много голям потенциал“, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов при откриването на форума. Страната ни участва на него за 24-и път, като за четвърта поредна година е със самостоятелен щанд.