Качествени дрехи ли купувате?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Знаете ли какво купувате?

Проверете качеството

Широко раз­пространените търговски верйги, пред­лагащи конфекция, често успяват да ко­пират дизайнерските тенденции и да ги предлагат на поносими цени. Но как преценявате какво е качеството? Първо­то нещо, на което трябва да обърнете внимание, е платът. Стилистката Мери Матаясън, работила по костюмите от по­редицата филми за Хари Потър, споделя няколко съвета. За да проверите дали па­мучното трико или плетената материя ще запазят формата си, леко ги разтегне­те. Ако не си възвърнат първоначалните очертания, това е признак, че скоро ще се развлекат. Когато си купувате дреха от памучно трико, проверете дали е с двойна плетка – по-тежка е и нишките са по-близо една до друга, което означава, че ще пада по-добре, ще е приятна на до­пир и ще устои на повече изпирания.

Огледайте за стърчащи конци и накъдрен шев Нте подсказват, че дрехата е била зашита набързо, с неправилна го­лемина на бода. Тези два признака може би показват, че производителят не е проверил качеството – знак, че са изра­ботени в цех с нископлатени служите­ли. Проверете също и вътрешната част на плетените материи. Ако се виждат свободни примки прежда, това означа­ва, че дрехата има опасност да се раз­плете. Проверете дали копчетата са здраво зашити и дали конецът е завър­зан на възел от обратната страна, в про­тивен случай могат да паднат, докато ги перете в пералнята.

Тествайте цвета

Следващия път, когато ой купувате дрехи, направете два бързи теста, за да се уверите, че оцветя­ването им е висококачествено. Първо, сложете си слънчеви очила (най-добре е да са с кафяви стъкла) и проверете дали цветовете в различните части на дреха­та – яка, ръкави, колан – са еднакви. Свалете очилата и занесете дрехата до прозореца, за да проверите дали цвето­вете съвпадат и на дневна светлина. Ка­то правите това, вие всъщност следите за наличието на проблем с качеството, известен като „метамеризъм“ — свой­ството на обекта да отразява светлината по различен начин на отделните места. Купувачите рядко биват информирани за това, но реномираните производите­ли подлагат продуктите си на строги тестове, за да се уверят, че цветът на облеклата им е еднакъв при всяка свет­лина. Затова, ако дрехата, която сте ха­ресали не премине теста, не я купувайте. Бъдете особено внимателни в магазини­те за намалени стоки. Цената им може да е по-ниска с основание.