Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Гуарана натурален енергетик

30
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Guarana  е растение, което расте по поречието на река Амазонка и се използва от векове като природен източник на енергия. Гуараната, която се предлага като хранителна добавка, се добива от семената на растението тя съдържа  кофеин, поради което хранителната добавка стана популярна и се използва като енергийна.

Смяташе се, че тонизиращият ефект на гуараната е заради специфичното вещество, което се намира в растението – гуаранин, но в последствие се изясни, че това се дължи единствено на кофеина, съдържащ се в семената. Гуараната е едно от най-богатите на кофеин растения – кофеинът е 6-7 %. За сравнение в кафето е само 2 %

 

 

 

Гуарана действие

В Бразилия традиционно използват семената на Гуараната за  лечението на настинка,главоболие, бактериални инфекции. Прием на Guarana  подпомага мисловна дейност драстично пошава концентрацията и успокоява мозъка. Местното население от векове употребява  Гуарана,като сексуален стимулант. В гуарана форум,се споделя мнението ,че ако се смеси с кафето, билката  повишава ефекта на кофеина и дава допълнително количество енергия.

 

Доказано гуарана мнение,че има силен тонизиращ ефект върху целия организъм

Подобрява  функции на мозъка прием на гуарана чай,гуарана на прах или различни видове гуарана хранителни добавки

Подтиска чувството на умора споделят потребители на гуарана

Растението Paullinia cupana активира  липолизата ,тоест разграждането на мазнините,което прави гуарана ефективна добавка за отслабване

Научно доказано е ,че с прием на гуарана в организма ,се увеличава обема на кръвоносните съдове

Постига се релаксиция на  гладките мускули на бронхите в белия дроб с Guarana

 

Кафето и другите съдържащи кофеин  напитки, консумирани през деня, енергизират и поддържат тонуса на организма . Ефект от прием на кофеин : може да подобри емоционалното състояние и усещането за бодрост при липса на достатъчно сън, което съответно прави гуараната подходяща  хранителна добавка при работа през нощта,защото както знаем Paullinia cupana е гаранция за свежест на ума.

►Кофеин/caffeine енергиен стимулант ли е ?

Многообразните свойства на гуарана все още не са изучени напълно. Неотдавна се установи, че растението не води до подобрение на когнитивните споробности или настроението. Някои използват добавката за подпомагане на физическите или сексуални възможности, но реално няма доказателства, които да подвърждават подобни свойства.

Гуарана отслабване

При продължителен прием на гуарана като хранителна добавка се наблюдава отслабване, но това отново се дължи на кофеинът, който спомага редуцирането на излишни килограми.

⇒Любопитен факт:В сравнение с едно кафено зърно ,всяко семе гуарана има в състава си до пет пъти повече кофеин!

За по-сигурен ефект с цел отслабване се препоръчва комбинирането на кофеин с полифенолните съставки на зелен чай, което означава, че комбинирането на гуарана със зелен чай има същият ефект.

►Зелен чай,познат като Green Tea
Клиничните изследвания до този момент не показват ефектът при прием на гуарана да е по-траен.

Дозировка на Гуарана

Дозите, които обикновено се приемат са между 200 и 800 мг на ден.Трябва много да се внимава и да не се прекалява с дневна консумация на кофеин,затова максималната доза нека не надвишава 450 мг.

Като хранителна добавка гуарана се предлага под формата на таблетки и капсули. Възможно е гуараната да е включена от производителите  в състава на енергийни храни,тонизиращи напитки и билкови тоници,както и в редица комплексни фат бърнери.

Ефектите обобщено. Същите както на кофеина – поддържа бодърстването, но води и до сериозни проблеми със съня, проявя на чувство за безпокойство, раздразнен стомах и учестено сърцебиене. В дългосрочен план се развива зависимост към кофеина, който се съдържа в гуараната в големи количества.

Странични ефекти от прием на гуарана

Високите дози кофеин повишават рисковете от  сърдечни проблеми  артериалното кръвно  налягане, влошават състоянието на психичното и емоционално здраве.  Високите дози гуарана  могат да причинят удар и конвулсии. Приемът на гуарана трябва да се избягва при следните заболявания:високо кръвно налягане, психично или емоционално разстройство, глаукома,заболявания на кръвта,остеопороза, сърдечни заболявания, диабет, проблеми с бъбреците или черния дроб.

Взаимодействия на Гуарана с други суплементи

Не трябва да се приема Guarana,защото тя  си взаимодейства с антидетресанти, витиум, седативи и противокръвосъсирващи лекарства. Не се препоръчва прием на гуарана с други кофеин съдържащите напитки като кафе, чай,кола, чай, сода,както и стимулиращи средства – медикаменти, добавки или други продукти.