Българите масово живеят в материални лишения

2
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Средно по 565 лв. на месец са необходимите средства, с които трябва да разполага един човек от четиричленно семейство, за да може да покрива основните си разходи: за храна, облекло и почивка, спрямо нормалните български стандарти. Това съобщи пред БНР Виолета Иванова от Института за социални изследвания на КНСБ.
Според последното изследване на института за издръжката на живота през 2012 година, повече от 80 процента от българите живеят в лишения. С до 290 лв. месечно на човек преживяват около 45 на сто от домакинствата на страната. Голямата част от издръжката – почти половината, отива за храна, най-вече за месо и хляб. Ограничават се разходите за здраве и образование, каза още Виолета Иванова.
В София издръжката на живот е значително по-голяма в сравнение с по-малките градове. Цените на хранителните стоки в столицата са с по-висок ръст и жилищните разходи са с по-голям относителен дял. От друга страна, безработицата е на по-ниско ниво и заплатите са по-високи.
През миналата година броят на безработните по света се е увеличил с 4 милиона души до общо 197 милиона души. Очаква се през тази година без работа да останат още около пет милиона души, като броят на безработните ще достигне 202 милиона души, съобщи Международната организация на труда при представянето на своя нов доклад. До момента финансовата криза, която започна преди пет години, е коствала работата на 28 милиона души.

От Международната организация на труда прогнозират, че през 2014 г. безработните ще се увеличат с още три милиона души, а до 2017 г. техният брой ще достигне 210,6 милиона. Младите хора са особено силно засегнати от глобалната тенденция за ръст на безработицата. В момента без работа са 73,8 милиона младежи на възраст до 24 години.