Цената на тока може да падне от 1 юли

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

На този етап не виждам основание за повишаване на цените на електроенергията, защото считаме, че в рамките на приходите, които сме утвърдили в цените, дружествата могат да продължат да извършват своята дейност. Дори може да се очаква намаление за цената на електроенергията от 1 % или малко повече от 1 юли. Това каза във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по време на открито заседание на регулатора.
„Всички резерви на системата бяха използвани максимално, за да имаме приемливи цени на енергията в страната. Продължаваме да бъдем с най-ниските цени по абсолютна стойност”, каза Ангел Семерджиев.
По негови думи – всички фактори, които влияят на повишаване на цените, няма да се вдигат и да влияят на крайната цена.
„С тяхното намаление, това ще се отрази върху крайната цена и тя няма да се вдига заради тези добавки – зелената добавка, добавката за високоефективно производство и добавката за невъзстановяеми разходи”, каза Семерджиев.
Най-вероятно  няма да бъдат удовлетворени исканията на дружества за повишаване на цените на електроенергията, каза  Семерджиев. „Не си спомням някога да сме удовлетворявали исканията на дружествата такива, каквито са, така че най-вероятно няма да ги удовлетворим. Но и аз не съм запознат с техните мотиви. Разбира се, че всички дружества ще се стремят да повишават цените, за да повишават приходите”, допълни  той.
За съжаление, имаме натиск върху конвенционалните централи, каза още той. По негови думи – те търпят загуби, заради фотоволтаичните централи.
Ние считаме, че те могат да компенсират тези загуби с по-ефективна работа, намаляване на разходи и да се впишат в ценовата рамка. Те са заинтересовани не да повишават цените, а да ги намаляват, за да си продават електроенергията. В цяла Европа всички централи работят, дори някои на загуба, само и само да си продават енергията, посочи Семерджиев.