Проучване: дебелите хора по-често са жертви на пътно-транспортни произшествия

0
Добави коментар
lozanov
lozanov

Рискът от смърт по време на ПТП е по-висок при хора с наднормено тегло, което следва да се вземе  предвид при проектирането на автомобилите от гледна точка на безопасността. Това е заключението, направено от учени от САЩ, които са публикували своето изследване в British Medical Journal.

Изследователите са анализирали данни за 57 500 смъртни случаи в периода 1996-2008. Разгледани са  случаите с участието на две превозни средства,  получили големи щети, което е довело в крайна сметка до смъртта на единия или на двамата шофьори. Също така са избрани случаите, когато двете страни в ПТП са били с коли от един и същи тип и клас. В резултат, учените са избрали 3,4 хиляди двойки водачи на моторни превозни средства, за които е имало данни за тегло, възраст, използване на предпазни колани и въздушни възглавници.

Установено е, че рискът от смърт се увеличава, ако водачът е с наднормено тегло. Например, шофьорите с първа степен на затлъстяване (повече от нормалното тегло с 15-29%) са загивали с 21% по-често от водачите с нормално тегло. За собствениците на автомобили с втора степен на затлъстяване (наднормено тегло  39-49%), тази цифра е по-висока с 51%, а за трета степен на затлъстяване – с 80%. Рискът от смърт при жени с наднормено тегло е дори  повече от средните показатели.

Както посочват авторите на изследването, увеличената смъртност сред затлъстелите  шофьори  е свързана с несъвършенството на системите за сигурност, непредназначени за хората с такава структура на тялото, а също и поради здравните проблеми на шофьорите.

Проучването е установило също така, че водачите са с  с тегло под нормата, също са загивали в резултат на пътнотранспортни произшествия по-често…