3 подправки за крепко здраве и сила

26
Добави коментар

3 подправки за крепко здраве и сила

   Според редица изследвания подправките, които използваме, за да подобрим вкуса на ястията помагат и за подобряването на здравословното състояние в различни аспекти.

Още Хипократ и Авицена споменават за техните полезни свойства, включително да лекуват и предпазват от инфекции.

Действието на подправките се дължи на ефекта им върху рецепторите на обонянието и вкуса, които от своя страна стимулират повишената секреция на храносмилателни сокове. Това увеличава апетита и подобрява храносмилането.

1. Куркумин

Куркуминът представлява екстракт от светложълтата подправка куркума и съставка на популярното къри, може да бъде полезен при лечението на болезнени възпалителни състояния, като тендинит и артрит.

Помага за разграждането на мазнините и за регулирането на метаболизма на организма.

Според проучвания публикувано в сп. Diabetes Care, консумацията му намалява риска от диабет.

2. Риган

Според проучване публикувано в сп.Essential Oil Research през 1998 г., маслото от риган е високо ефективно срещу 25 щама на бактерии и гъбички. Може да потисне действието на бактериите, причиняващи инфекции и увреждания на кожата (Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa).

Тази подправка е най-богата на антиоксиданти. Натрупването им в организма става постепенно, така че колкото по-често се използва подправката, толкова повече ползи за здравето ще има. Процесът на оксидация е непрестанен, което налага постоянната нужда на организма от антиоксиданти.

3. Магданоз

Консумацията на магданоз помага за поддържането на силна имунна система. Благоприятният ефект се дължи на съдържанието на витамини С и А.

Благодарение на съдържанието на витамин А, магданозът е изключително полезен за зрителния апарат и намалява риска от различни проблеми засягащи зрението.

Силната миризма на магданоза го прави и естествен ароматизатор за устата, намалява лошия дъх и вредните бактерии в устната кухина.

източник puls.bg

Коментари