Барбадос – островът-мечта за тропическо пътешествие (Barbados)

77
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Барбадос е суверенна островна държава, част от архипелага Малки Антили в Северно-Атлантическия океан. Въпреки малките си размери – 34 км широчина и обща площ от 431 кв. км. острова е любима дестинация за почивка на най-богатите и известни знаменитости.

Предполага се, че историята на Барбадос датира от второто хилядолетие преди Христа, но за първи заселници се считат група, известна като Саладоид, дошла на острова от континенталната част на Южна Америка около 350 г. пр. н.е. Към 800 г. на Барбадос пристига втора вълна от преселници – индианци от племето Аравак, а през 13 век острова е окупиран от племената Кариби, които властвали по тези земи до идването на испанците и португалците. Те принудили местното население да робува в новопостроените плантации и така подтикнали голяма част от заварените карибски племена да избягат на съседните острови.

По това време нито испанците, нито португалците предявили някакви териториални претенции към острова и през 1620 г. той бил завладян от британски моряци в името на крал Джеймс I на Англия. Първите британски заселници се установили на Барбадос през 1927 г. превръщайки го в английска, а по-късно и в британска колония. Независимостта си островната държава получава през 1966 г.

Барбадос е разположен най-източно в Карибския архипелаг. Има предимно равнинен релеф, като най-високата му точка връх Хилабай се издига на едва 340 метра надморска височина. Климатът е тропичен, с дъждовен период от юни до ноември и сух период от декември до май. Благодарение на меките тропически пасати температурата на въздуха и водата е постоянна – около 26 до 28 градуса. Заради разположението си острова е защитен от честите урагани, бушуващи в региона. Морето край Барбадос е признато за едно от най-чистите в целия свят. По-голямата част от бреговете му е заобиколена от коралови рифове които, както е известно, са мощен филтър на водата. Плажове с бял пясък има само покрай южното и западното крайбрежие.

Островната държава е една от най-динамично развиващите се в Карибския басейн и като цяло в света. Нарежда се на 51 място по богатство и притежава умерено висок стандарт на живот. Икономиката е смесена и добре развита, като най-доходен е туризма, тъй като Барбадос е една от водещите туристически дестинации в региона и се посещава от над половин милиона туристи всяка година. Чистите води и плажове, красотата и екзотиката, както и мекият климат привличат много почитатели на екзотичната почивка.

Като столица и най-голям град на Барбадос, Бриджтаун е главният търговски и туристически център на острова. Тук се намира международното летище „Грантли Адамс“, обслужващо полети от Обединеното кралство, САЩ, Канада и Карибите, седалището на местното правителство и най-важните финансови, информационни и административни институции. Broad Street е главната улица и основна търговска зона, съставена от банки, универсални и безмитни магазини. На края й се намира Парламента на Барбадос, който се състои от няколко сгради в готически стил, като най-емблематични са часовниковата кула и западното крило на Парламента. Срещу него се намира стария „Трафалгар  скуеър“, който е умалено копие на оригинала в Лондон, като и тук също се издига статуя на британския адмирал Нелсън (любопитното обаче е, че статуята в Бриджтаун, издигната на 22 март 1813 г. е по-стара от тази в Лондон, издигната близо 30 г. по-късно). 

Забележителностите в Барбадос не свършват до тук. Интересни за разглеждане са Фонтана с делфините, големия мост „Чембърлейн“, Площада и Арката на независимостта, чиито две колони са украсени с релефи с летящи риби и пеликани – двата символа на страната, а в горната им част присъства националното цвете (Гордостта на Барбадос) и националното дърво (смокинята).

Отделете малко време да посетите и катедралата „Св. Михаил“, най-старата синагога в Северното полукълбо, издигната през 1654 г., фонтанът Монтефиори, селището на пеликаните, пристанището и Паркът на Кралицата, където се намира най-голямото дърво на острова – баобаб с диаметър почти 19 м. и на възраст около 1000 г.

В която и енория на Барбадос да отседнете няма да ви липсва разнообразие от културно-исторически паметници и природни атракции. Не пропускайте да видите Резервата за диви животни, паркът „Фарли Хил“, подводният парк „Фолкстоун“, подходящ за дайвинг, най-голямата пещера на Карибите – Харисън, замъкът на Сам Лорд, абатството на „Св. Никълъс“, чиято сграда се счита за една от най-старите в Новия свят, Музеят на Барбадос и плантаторската къща – музей „Сънбъри“ на повече от 300 г.

Барбадос не е поредния тропически остров с прекрасни златисти плажове. Той е просто островът – мечта, където ще изживеете една наистина незабравима почивка, гарнирана с фестивали, изкуство, култура и активни развлечения. 

Hobyto.com