Фаталната грешка на Нешка – SportVox

1
Добави коментар
sheri
sheri

За това, което се случва в момента в България, е виновна Нешка Робева. Още преди 25 години трябваше да разкрие цялата истина около скандала, предизвикан от „нейната фатална грешка” Бианка Панова. И да затвори страницата. Ако това бе станало в точното време, сега и 40 тома с подбрани спомени да бе публикувала Бианка, отзвукът нямаше да има ефекта на бомба със закъснител…

Винаги съм подозирала, че рано или късно скандалът ще избухне отново. Защото познавам добре и двете. Почти 20 години пишех за художествена гимнастика, не съм пропускала национални, европейски, световни първенства, бях и на олимпиадата в Барселона. Всички скандали в художествената гимнастика са минали през моята пишеща машина (компютър по-късно). Постоянно ходех на „Герена”, където тренираше националният отбор. Знам какво се случваше, познавам тази материя. Не е имало случай, в който да не съм заставала зад гърба на Нешка. Защото виждах какво прави тази жена, но виждах и какво правят други около нея, които се опитваха да пречат. Така че – да, знам коя е Нешка и коя е Бианка. Между тях не може да има допирни точки, те са на светлинни години една от друга. Гениалната треньорка направи от „грозното пате” шампионски лебед и вместо благодарност получи море от помия – интриги, лъжи, инсинуации.

Нешка е човек с изострена чувствителност към справедливостта. Върл работохолик и перфекционист, свръхинтелигентна, понякога импулсивна, защото следва интуицията си. Повярва ли в нещо, го следва като мантра. Прощава грешките на другите само когато усети истинско разкаяние. Нешка е „чудовище” за посредствените, с нея не можеш да си играеш, да лъжеш, да шикалкавиш… Бианка дойде в залата на „Герена”, след като никой не я искаше. Не знам какво видя в нея Нешка, но започнаха много сериозна работа…

След няколко години „патето” разпери криле, тръгна по състезания, започна да печели медали, публиката скандираше „Би-би! Би-би!”. На световното във Варна (1987) взе световна титла и още 4 златни медала на уредите с максимални оценки 10, абсолютен рекорд.

Не помня точно кога беше, може би година преди олимпиадата в Сеул (1988). Нещо ставаше на „Герена”. И то определено свързано с Бианка. Беше контузена и ходеше на някакви процедури при някакъв физиотерапевт, на който му бяха дали съседната зала, за да работи за възстановяването на гимнастичките.

И после гръмна скандалът. Как са ги хванали двамата „в крачка”, не знам. Но се оказа, че жененият мъж с дете правил някакви „алтернативни терапии” на световната шампионка, с някакви иглички, забодени в центрове за сексуална възбуда, след което пристъпвал към същинската част. Беше ми гнусно да го науча. Бианка всъщност беше малко над 17 г. Естествено, лицето Нинов бе изгонен на часа. И скандалът в националния отбор се потули. Ето, това не трябваше да става. Затова казвам – Нешка е виновна! Трябваше да каже абсолютната истината още тогава! За да бъде съден този човек за делата си… Ако това се бе случило в Америка, той щеше да прекара 20 г. зад решетките.

Ето така започна своите дела тандемът Бианка Панова – Чавдар Нинов. Това е истината. Нешка замълча, за да запази репутацията на световната шампионка. Такъв човек е – не може да причини зло на никого, най-вече на своите момичета. Още повече, че самата тя беше на мушката. Година по-рано в Народното събрание тя гласува „против” срещу някакъв закон (вече не си спомням точно какъв, простете). А това беше кощунство! Движеше се като прокажена по улиците на София. Тя и Маестрото – художникът Светлин Русев, бяха „против”. Представяте ли си?! Да вдигнеш ръка в Народното събрание, когато всички са „За”, преди 1989-та?!

Помня много добре и друго мълчание на Нешка. Бианка и нейният нов „гуру” (Чавдар Нинов) поискали среща с нея. По думите на Бианка, той вече е нейният треньор, лекар и бодигард (пълни смехории). Та, искали да говорят как да стане връщането на Бианка в националния отбор. Но на срещата Нинов дошъл сам и през цялото време държал в ръцете си кутия с бонбони и предлагал на Нешка да се почерпи. Накрая тя отблъснала с ръка кутията и на земята тупнал…малък работещ диктофон. Отива на разговор, за да го запише, представяте ли си? Шпионска работа. Всички знаехме кой е бащата на Бианка – полковникът от разузнаването Бено Панов. Който пишеше постоянно оплаквания срещу Нешка до ЦК на БКП, до Политбюро и прочие.

А всъщност, най-елементарният въпрос е: защо Бианка е живяла в този „ад на Герена” толкова години? Това не е затворнически лагер, можеше да си вземе куфара и да напусне. Не искаш да тренираш? Сбогом. Била заплашвана (?), че ще й вземат заплатата и стимулите. Естествено – няма те на работа, няма заплата…

И вместо да млъкне завинаги, и да спре да занимава публиката със себе си, „Фаталната грешка на Нешка” пише книга, ходи от студио на студио, от вестник на вестник и продължава да тиражира своите лъжливи версии за годините на „соцспорта” и за „ужасната Робева”. Не знам защо си мисли, че хората имат къса памет и че документите, безпристрастни свидетелства за времето, не съществуват. Там, в семейство Нинови, нищо не е така, както се представя. Вероятно нито Чавдар притежава диплома за доктор, нито Бианка – диплома за треньор. Чета, че имали клиники в Барселона и Коста Бланка. Моля? Май са свършили пациентите, щом са се прибрали в София. Чувам (светът е малък), че която и страна да напуснат, оставят след себе си куп неуредени сметки и дългове. Сега са решили да направят малко пари от книга, пълна с лъжи и интриги. Мръсна история.

Но за всичко е виновна Нешка! Вярвам, че един ден ще й писне да преглъща обидите и ще разкаже цялата истина, не само за Бианка Панова. Всеки трябва да бъде поставен на мястото му. Крайно наложително е да се каже „кой кой е” в българската художествена гимнастика. Веднъж и завинаги!

Автор: Ваня Влашка