Как да организираме почивка?

1
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

Всеки човек си представя да отиде на почивка на някое живописно място, но когато настъпи моментът за организация на екскурзията, често среща трудности. В следващите редове ще дадем няколко полезни съвети за организиране на почивка. Естествено, нещата, които трябва да бъдат взети под внимание са много, така че ще се съсредоточим само върху най-важните.

 

Избор на място за почивка

Това е отправната ви точка, първото, което трябва да направите е да изберете мястото за вашата почивка. Главният проблем е, че туристът е буквално заливан от реклами на всякакви туристически агенции за екскурзия до различни кътчета. Особено покрай Новогодишните празници, интернет пространството е пълно с разнородни предложения за почивка. Описанията на пакетите и снимките към тях често са впечатляващи и бързо привличат вниманието на разглеждащия. След като разгледате няколко предложения вие вече сте объркан в избора си. Задавате си въпроси от рода „Кое място да избера? -Някоя дестинация, където ще мога да вида исторически забележителности или пък друга, където ще мога да прекарам спокойна почивка на някой слънчев плаж?“. Макар и труден, на този въпрос трябва да си отговорите сами. Единствено трябва да знаете, че ако опитате да съчетаете и двете в една кратка екскурзия, тя по-скоро ще се превърне в натоварващо търчане между различни атракции, отколкото в почивка.

Вземете под внимание и сезонът – не всеки сезон е подходящ за екскурзия до някоя страна. Докато на места в Северното полукълбо е смразяващ студ, в страните на юг от екватора (главно в тропиците) е сезонът на горещините и голямата влажност.

 

Изберете бюджет за почивка

Всичко опира до пари и най-вече на съотношението качество/цена. Съставете бюджет за почивката си, като си отговорите на въпроса: „Каква е максималната сума която бих дал за почивка в чужбина“. Внимавайте екскурзията да не се отразява сериозно на семейния ви бюджет. Когато прецените кое е най-удобно за вас пристъпите към избора на туристическа агенция.

 

Изберете туристическа агенция

Както споменахме, агенциите са най-активни, откъм предложение за почивки, когато наближат Новогодишните празници. След като сте избрали дестинация най-бързия начин, по който да отсеете предложенията е по тяхната цена. Често обаче има уловка. По евтините почивки не винаги предлагат същите условия. Може да се окаже, че при избора си на евтин пакет сте се лишили от посещението на някоя интересна забележителност. Внимателно прочетете офертите, които сте подбрали и сравнете какво се предлага в тях. Изберете оптималния за вас вариант за почивка и се свържете с избраната агенция. Помнете, че колко по-рано резервирате почивка, толкова по-ниска ще бъде крайната цена.

 

Проучете по-подробно избраната дестинация

Стигайки до тази точка, вече сте направили двете най-сериозни крачки от организирането на почивка. Нашият следващ съвет е да научите повече за мястото където отивате. Запознайте се с ежедневието на местните, историята на страна и не на последно място – забележителностите, които да посетите. Ще намерите тази информация в нашия Пътеводител. Научете и нещо повече за местната валута, най-вече курсът й спрямо еврото и щатския долар.

Важно: Задължително се запознайте със законите на страната. Опознайте и моралните закони на местните. Непознаването на местните привички и законодателство, може да ви донесе сериозни проблеми в чужбина!

Последни приготовления за вашата почивка

Вече сте на финалната права. Остава ви само да приготвите багажа си. Препоръчително е да видите прогнозата за времето  и да подберете най-подходящите дрехи. Задължително проверете дали сте взели зарядни за телефоните, както и за другите устройства, които смятате да вземете на вашата почивка – лаптоп, фотоапарат, видеокамера и тн. Хубаво е да проверите състоянието на паметта на камерата и фотоапарата, за да не останете изненадани в най-неподходящия момент. Оставете у дома ненужните вещи. Няма смисъл да носите ключове от колата, например, на вашата почивка – само ще се притеснявате дали няма да ги изпуснете някъде. Проверете задграничния си паспорт и другите документи, които са ви нужни. Прехвърлете задължително пари в местната валута, тъй като може да ви потрябват още преди да сте стигнали до чейндж бюро. Разпределете така парите, че да не носите цялата сума у вас, скрийте част в багажа си (най-добре в ръчния).

Важно: Задължително вземете малка аптечка с най-необходимите лекарства. Ако отивате в тропическа страна, помнете, че рискът от хранително натравяне е по-голяма.

 

Още по темата „Как да организираме почивка“: