Накъде трябва да се отварят интериорните врати?

1
Добави коментар
GeorgiMilev
GeorgiMilev

Колко интериорни врати е добре да имам? Какви интериорни врати да си монтирам? Може би всеки притежател на собствено жилище си е задавал, в определен период от своя живот, тези въпроси. Когато, обаче, ни се наложи да монтираме интериорни/ входни врати, повечето от нас разчитат на собствената си интуиция и изградените привички. В нашето ежедневие вратите са нещо, което постоянно се използва. За интерес, опитайте се да преброите колко врати отворихте и затворихте днес? Докато имаме вземане даване с този интериорен аспект на нашето ежедневие, почти не се замисляме накъде се отварят вратите. В следващите няколко абзаца ще разгледаме особеностите при монтажа на най-разпространените типове врати.

Входни врати: Всяка входна врата, без значение колко скъпа е тя, трябва да се отваря навън, а не навътре в помещението. Този монтаж е съобразен, преди всичко със сигурността на имуществото, което евентуално се намира в дома. Ако вратата ви се отваря навън, дори най-изкусните крадци ще останат само с бравата в ръце. От гледна точка на противопожарната безопасност вашата врата не трябва да пречи на евакуацията на съседите ви, ето защо е добре тя да се отваря паралелно на съседната.

Интериорни врати: При монтирането на този тип врати трябва да имаме в предвид, че посоката на отваряне/ затваряне не е от толкова голямо значение. За предпочитане обикновено е страната, която предлага по-голямо свободно пространство или страната която собственика на жилището счита за по-удобна. Отваряне навътре, към стаята ще отвори коридора и няма да пречи при внасянето в стаята на едрогабаритни мебели и други предмети.

Отварянето на интериорни врати, водещи към малки помещения, тип килер и др., по принцип се предполага да бъде навън, откъм помещението, тъй като отварянето и навътре ще сведе до минимум полезната площ във вътрешността на помещението.

Вратите на бани и тоалетни е добре да се отварят навън, което помага да се избегнат ситуации, в които при злополука, пострадалия човек блокира интериорната врата.

И последно, не забравяйте за естетическия вид на интериорните врати, които монтирате. Все пак дори идеята, врати, чието отваряне ще ви позволи да видите само ъгъла и част от стената на дадена стая, е меко казано странна. Добре монтираните интериорни врати трябва да се отварят по начин, който ще позволи да се види цялото помещение.