Пещерната бяня в Мишколцтаполца (Miskolctapolca)

76
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Безспорно най-известната атракция в град Мишколц, Унгария е пещерната баня в Мишколцтаполца. Тази, уникална за цяла Европа, забележителност е разположена на около 7 км от центъра на града и представлява минерална баня в естествена пещера, формирана в продължение на хиляди години.

Термалната вода, чиято температура е около 30°C, е известна с лечебните си способности и тъй като е с по-ниско съдържание на сол (около 1000 мг / литър), хората могат да се къпят в нея много по-дълго време. Пещерната къпалня е отворена през цялата година, с изключение на януари месец.

Пещерата и нейния лечебен извор са били известни още от древността, но мястото се популяризира едва през 16-17 век. През това време областта била собственост на гръцкото православно абатство в Görömböly, а идеята тя да се превърне в място за къпане се зародила на игумена през 1711 г. Той повикал лекари от Каса, днешна Кошице, Словакия, за да проучат полезните ефекти на термания извор. През 1723 година три външни басейна и един хан са били издигнати пред пещерата, но самата тя останала недокосната. До средата на 18 век, след кратък период на популярност, банята е била занемарена, а от сградите са останали руини.

През 1837 г. новият игумен на Görömböly въстановил и разширил минералния курорт, като построил първия закрит басейн (макар и все още извън пещерата), който е бил достъпен само за заможни гости.

В началото на 20 век правителството на Мишколц купува земята от Гръцката православна църква, тъй като термалния извор е и източник на питейна вода и водоснабдявал половината град. През следващите години са били построени нови обществени бани, а през 1939 г. със строителството на поредната къпалня е открит още един извор с температура на водата 31,5°C. Минералния комплекс съществува от 1941 г., но самата пещерна баня е открита едва на 14 май 1959 г. Към днешна дата Мишколцтаполца е красив курорт, разположен в романтичен парк, с всичките му атрибути: красиво езеро с лебеди и патици, цветни градини с цветя, воден парк и разнообразни по видове, дълбочина и температура басейни.

Минералната вода в Мишколцтаполца е полезна при заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, и разбира се, на дихателната система. Уникалния лечебен ефект, получен в спа пещерата, не се дължи само на топлинни източници с ниски нива на радиоактивност, но и на изключително чистия въздух, който позволява да се диша лесно и приятно, дори и за хора, които имат бронхо-белодробна болест.

Накратко, курорта Мишколцтаполца е невероятно място, което ви позволява да подобрите не само тялото, но и да поглезете душата си. Ако имате път в тази посока не се колебайте да се отдадете на един пълен релакс.

Hobyto.com