Припят, пътуване назад във времето – тема за Украйна – Idi.bg

39
Добави коментар
tao
tao

 

 

Припят не е толкова прочут по света, колкото е Чернобил, но е градът, който пострадва най-много от ядрената криза в атомната централа. В него някога са живели семействата на работниците в централата, които са изселени набързо в други части на Украйна. Макар че ядреният взрив застрашава милиони хора, очевидно много от хората по света не се страхуват да се потопят в радиоактивната атмосфера на Припят, повече от четвърт век след избухването.

 

 

 

Най-актуалната мода сред туристите е посещение на дестинации, които са прочути с катаклизми, а няма как Чернобил да не е една от тези дестинации. Всяка година от известно време насам областта се посещава от около 8000 туристи, които са запленени от мрачната история на изоставения град. Обикновено радиацията е поне 25- 35 пъти над нормата, а достъпът изисква пропуск, като отделни хора трудно могат да бъдат допуснати да се разхождат из зоната. Учени и туристи предварително подписват декларация, че ще спазва правилата, докато е на територията на бившата централа. За да се осигури безопасност, хората не трябва да ядат и пушат на открито, не трябва да докосват нищо, не трябва да сядат на земята и да оставят вещи върху нея. Според много еколози Чернобил е важен урок за хората, за да им покаже колко важно е да се обърне внимание на ядрената безопасност, но освен това показва как природата и животните могат да възстановят баланса, без намесата на хората.

 

 

 

Припят е построен само на 3 километра от ядрената централа, като в него са живели около 50 000 човека. Зоната е като музей на комунистическата реалност, която е замръзнала във времето. Пана от съветско време още висят по сградите, а туристите могат да видят изоставеният ръждясал развлекателен център. Книги, чинове и части от играчки са разхвърляни в апартаментите, детските градини и училищните стаи. Според много учени вероятно зоната ще трябва да е изолирана стотици години, за да достигне безвредна за хората радиация. Металните парапети на сградите са ръждясали, пътищата са се пропукали, а стъклата са изпочупени, сякаш хората са изчезнали преди стотици години.

 

 

Разрухата в целия град върви ръка за ръка с възраждащата се природа. Почти всички сгради и съоръжения, които са създадени от хората се предават пред мощта на природата. Хората в града са евакуирани само ден след аварията, като им е било казано, че евакуацията е временна. Затова повечето от техните вещи все още могат да се видят из стаите с разбити стени и ръждясали парапети. Сякаш те са били запечатани в кутия за повече от четвърт век.

 

 

 

Вероятно най-разпознаваемата част на тази радиационно отровена зона е високото виенско колело с жълти седалки, което е застинало в движение и е покрито с ръжда. То е било изградено за Деня на труда, 1986 г., но така и не е махнато.

 

 

 

Ако някога сте се чудили какво ще се случи с планетата, ако хората изчезнат за часове, можете да разберете като видите какви са последствията от чернобилската криза, за да осъзнаете колко крехко е всичко, което е създадено от човека.

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3133 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност