Пускат на промоция пилета с вода

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Промоции на пилешко с вода се очакват в търговските вериги през следващия един месец. Това е гратисният период, който може да се реализира продукцията, доставена преди влизане в сила на Наредба 32, която ограничава количеството вода в пилешкото месо, обясни д-р Венцеслава Тасева, заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).“Гратисният срок е договорен между търговците и агенцията. Веригите са категорични, че един месец е достатъчно време, в което те ще могат да се справят и хората ще имат потребителския си избор – дали да купят от това птиче месо, което ще бъде обект на промоции и ще бъде с намалени цени, или да купят от останалото, което вече се произвежда според изискванията на наредбата“, коментира Тасева.

„Ако след изтичането на този месец все още има налични нереализирани количества, в което се съмняваме, те или ще бъдат унищожени в екарисаж, или ще бъдат дарени на Хранителната банка“, добави Тасева.

След влизането в сила на наредбата всички производители в България трябва да произвеждат птиче месо със съдържание на вода до 4,3%. Това е минималното количество вода, използвана да се охлади птичият труп, което е необходимо при технологичното производство. Проверка на агенцията обаче показа значителни количества вода над нормата в пилетата, което ги прави по-тежки. /БЛИЦ