Документална програма на 13-ия СФФ

9
Добави коментар
raya
raya

и Борис Десподов (“Коридор 8”). Те избраха десетте заглавия, които ще се състезават за  наградата на журито. Документалната конкурсна програма се реализира с подкрепата на Българската национална телевизия, а филмите ще бъдат показани в рамките на фестивала във Френския културен институт в София.

„Айзенвурцен – Планински мюзикъл” е първото предложение за тазгодишния конкурс. Режисьор и сценарист е младата Ева Екерт, за която „Айзенвурцен” е професионален дебют. Камерата й тръгва на пътешествие из Австрийската провинция,  в което зрителят се среща с неповторимата народна музика и танци на областта.

„Дресьорът на Бръмбари” е копродукция на Литва, Полша, Япония и Германия и разказва за изключителната личност на Владислав Старевич, роден в края на деветнайсти век и признат за един от майсторите на световното кино. Приносът на Старевич всъщност е в изобретяването на анимацията с кукли още през 1910 г., когато в анимационния си филм той успява да раздвижи различни насекоми. Легендарната фигура на „европейския Дисни” е представена по емоционален и дълбок начин от екип от трима режисьори – латвийците Донатас Улвидас и Линас Аугутис, както и аниматора от Полша Марек Скробецки.

Един безспорен документален фаворит, както в конкурса така и във филмите от Фокус Великобритания, е „Английският хирург” на Джефри Смит. За критиката това е повече от документален филм, превърнал се в киносъбитие на Острова, а създателите му печелят почти всички награди за пълнометражен документален филм на големите европейски фестивали. Публиката на фестивала в Шефийлд избира „Английският хирург” за най-добър филм, а европейската преса го засипва със суперлативи. Погледът към живота на мозъчния хирург Хенри Марш е необичаен и поетичен. Историята на хирурга провокира Джефри Смит да продължи проекта си и след приключването на снимките, като инициира създаването на фонд за подкрепа на болницата, в която Хенри Марш работи и спасява хора и в този момент.

„Летци над Амазония” е разказ за двама приятели, пилотите Нилтън и Фернандо, живеещи безгрижно като сезонни работници в Амазония. Благодарение на двамата пилоти камерата на австрийския режисьор Херберт Брьодл се рее из най-големия речен регион на планетата, който същевременно е и една от най-засегнатите зони на обезлесяването. Лентата е пример за умело съчетание на ежедневния живот на Нилтън и Фернандо и уникалните природни пейзажи на Амазония, видени през погледа на пилотите.

Германо-румънската копродукция „Мостът на цветята” на режисьора, сценарист и оператор Томас Чулей също е европейски фестивален фаворит. Подобно на сюжет за игрален филм истинската история на едно бедно молдовско семейство е толкова тежка, сякаш е написана от умел сценарист. Филмът проследява живота на трите деца – Алексей, Мария и Александра, изоставени от майка си, която търси спасение за семейството и бъдещето на децата си като заминава на работа в чужбина. Изправени пред трудности и нищета, децата оцеляват като възрастни, очаквайки първите пролетни цветя да ознаменуват края на зимата.

Чешкото предложение в тазгодишния документален конкурс е черната комедия за престъпника и писател Рене Плашил – „Рене”. През двайсетте години, които той прекарва между затвора и свободата, Рене Плашил пише култовия си роман „Дневника на забравения”. Това провокира и създателя на лентата Хелена Тржещикова –дългогодишен кино и телевизионен документалист. В кариерата си тя има награди от Берлинале, Карлови вари, Европейската филмова  академия, а „Рене” й носи „Златният гълъб” на фестивала за документално кино в Лайпциг.

Провокативната и много лична история на израелката Хен Ласкер – „Семената на лятото” ще покаже на софийската публика един нов вид документално кино. Зрителите ще станат свидетели на личното пътуване на Хен Лескер, връщащо я във времето, когато е в израелската армия. Целта на пътуването ще се окаже не друго, а търсенето на любовта, такава каквато Хен е открила в образа на друга жена от поделението.