Показатели за добри и лоши айказаноиди

6
Добави коментар
dimitrov2222
dimitrov2222

Показатели за добри и лоши айказаноиди
Как можете да разберете дали произвеждате повече добри или повече лоши Айказаноиди?

 

Ежедневни действия: подобрението в дневните физически действия (особено повишената енергия) показва, че нивата на “добрите” Айкозаноиди са във възход. Причината за този ефект са увеличените нива на добри Айказаноиди, които усилват преноса на кислород от кръвта към органи като мозъка, сърцето и мускулите. Намалената енергия при ежедневните действия означава натрупване на
Aрахидонова Киселина и съответно увеличено производството на “лоши” Айкозаноиди.
Апетит за въглехидрати: С намаляване на “лошите ” Айкозаноиди желанието за въглехидрати видимо ще намалее, тъй като
те стимулират синтеза на инсулин.
Липса на глад между храненията: Тъй като “добрите” Айкозаноиди инхибират секрецията на инсулин, нивата на кръвната захар
остават стабилни и по този начин се потиска глада. Не трябва да изпитвате чувство на глад повече от четири часа
след последното хранене, което е било хормонално балансирано.
Здравина на ноктите: Кератинът (структурен протеин), който определя здравината на ноктите, се контролира от Айкозаноидите. “Добрите” Айкозаноиди увеличават неговия синтез, което води до бързо израстване на ноктите с отлична здравина. От друга страна, “лошите” Айкозаноиди намаляват синтеза на кератин, което води до крехки лесно чупливи нокти.
Здравина на косата: Кератинът е също основен структурен компонент на косата. Структура на косъма е показател за статуса на Айказаноидите както при ноктите. Здравата, блестяща и лъскава коса е показател на наличието на повече “добри” Айкозаноиди. Слабата, чуплива коса и с разцепени крайща е показател за увеличени нива на “лоши” Айкозаноиди.
Плътност на изпражненията: Изпражненията се променят в съответствие с нивата на Айказаноидите в организма. Свръхпроизводство на “добри” Айкозаноиди, води до притока на твърде много вода в дебелото черво, което води до производството на много хлабави изпражнения, разстройство или диария. От друга страна, свръхпроизводството на “лоши” Айкозаноиди намалява притока на вода, което води до много плътни изпражненията или запек, потъващи в тоалетната чиния. Когато изпражненията си „плуват“, и имат нормално твърда консистенция, това е признак за правилен баланс между “добри” и “лоши” Айкозаноиди.
Продължителност на сън: Нуждата от сън се определя от количеството време, необходимо за да се възстанови равновесието в предаването на сигнали от един неврон на друг. Този процес се ускорява от наличието на “добри” Айкозаноиди, което води до нуждата от по-малко сън. Когато „лошите“Айказаноиди са в повече, този процес се забавя, и следователно нуждата от повече сън нараства.
Умора при събуждане: Когато се събуждате уморени и недоспали, това показва, че свръхпроизводството на “лоши” Айкозаноиди заема позиции в централната нервна система.
Чувство на благосъстояние: “Добрите” Айкозаноиди спомагат за „щастлив поглед“ върху живота, като ви дават възможност да се чувствате добре. С натрупването на “лоши” Айкозаноиди се получава обратния ефект- по-вероятно е да се чувствате депресирани, неспокойни, раздразнителни и с негативни мисли.
Умствената концентрация: Поддържането на нивото на кръвната захар ще подобри умствената концентрация. Начинът за поддържане на кръвната захар, е като се стабилизират нивата на инсулина чрез подобряване на баланса между Айказаноидите. “Лошите” Айкозаноиди увеличават инсулиновата секреция, което ви кара да търсите повече въглехидрати, причиняващи бързото навлизане на захар в кръвта. При признаци на хипогликемия (хронично ниска кръвна захар) умствената концентрация видимо намалява.
Умора: Умората може да е резултат от свръхпроизводство на “добри” Айкозаноиди, които могат да намаляват електролитите
в кръвта чрез повишено уриниране. От друга страна, умората може да е резултат от свръхпроизводството на “лошите” Айкозаноиди, което затруднява притока на кръв, и пречи за ефективния трансфер на кислород. Ако чувствате умора, опитайте се да се определите
кой тип Айказаноиди са в повече, като обърнете внимание на другите показатели, като например умората при събуждане
и плътността на изпражненията.
Състоянието на кожата: Свръхпроизводството на “лоши” Айкозаноиди води до суха кожа и екзема (причинена от повишеното образуването на левкотриени). От друга страна, “добрите” Айкозаноиди имат противовъзпалително действие, като стимулират
синтеза на колаген, и подобряват притока на кръв в кожата чрез повишена вазодилатация (разширяване на кръ¬воносните съдове).
Метеоризъм или газове (в стомаха, червата): Метеоризъм, или газове, се причиняват от метаболизма на анаеробни бактерии в долната част на червата. Свръхпроизводството на “добри” Айкозаноиди увеличава действието на перисталтиката на стомашно-чревния тракт, като по този начин се предоставят по-големи количества хранителни вещества за тези анаеробни бактерии. Резултатът е по-голяма метаболитна дейността на тези бактерии, предизвикващи повишени газове в края техния метаболизъм.
Главоболие: Главоболието е сходно с умората, което може да се почувства и в двата края на Айказаноидния спектър. Може да имате главоболие от вазодилатация(разширяване на кръ¬воносните съдове) (твърде много “добри” Айкозаноиди) или главоболие от вазоконстрикция(съдосвиване, свиване на кръвоносните съдове) (твърде много “лоши” Айкозаноиди). За да определите в коя категория попадате, ако страдате от чести главоболия, погледнете другите показатели в този списък, за да можете да получите ясна картина за вашия Аказаноиден статус.

Зоната