Вредни ли са електронните цигари?

3
Добави коментар
dominika
dominika

Градът
  Пловдив

Вредни ли са електронните цигари?

PlovdivWeek на 28/01/2013, 14:55

Снимка: Интернет

Електронните цигари може да имат много недостатъци, но поне не вредят на околните

Ново изследване показва, че електронните цигари дразнят дихателната система заради химикал, който се загрява в процеса на пушене, пише в. Мейл он сънди.

Системата на изкуствените папироси работи по следния начин – те превръщат течност с никотин в пара, която се вдишва. При загряването на течността химикалът пропиленгликол от пълнителя може да раздразни силно дихателната система, предупреждава д-р
Елизабет Пот от Федералния център по здравно обучение в Кьолн, която е изследвала електронните цигари.

Още през 2009 г. проучване доказва вредата от изкуствените цигари. В тях бяха открити канцерогенните вещества нитрозамин и други потенциално вредни съставки. Производителите на електронните изделия обаче заявиха, че тютюневият им еквивалент е по-вреден и има в състава си повече нитрозамин.

Макар у нас бизнесът с пластмасовите джаджи, заместващи стандартното тютюнопушене да процъфтява, в много държави те са забранени. Употребата на електронни цигари не е позволена в Канада, Австралия и няколко американски щата. Наскоро и в германския град Хановер използването им на обществени места и в градския транспорт също бе обявена като незаконна.