Вкусно и здравословно: Употреба на керамични съдове в кулинарията

1
Добави коментар
Lellie
Lellie

За кой ли път трябва да установим, че почти всяка новост е добре забравена стара практика. През последните години употребата на керамични съдове за приготвяне на храна отново придоби популярност.
Разкопки в древни селища доказват, че още в прастари времена месото и други продукти са били обмазвани с влажна глина и приготвяни на огън; по-късно нашите праотци са започнали да използват и съдове от този материал. Дори във времената на древните цивилизации този метод е бил широко разпространен. Прочутите с гастрономията си римляни също са използвали керамични съдове, за да приготвят изискани блюда… Но да се вгледаме в нашата национална кухня – ще открием с изненада, че повече от една трета от вкусните традиционни гозби се приготвят в глинени съдове. Този факт не е нито случаен, нито приумица – дължи се на позабравените, но неоспорими качества на керамиката.

Гювечетата напълно запазват сока и аромата на храната. Глината е природен материал и поглъща необходимата вода, в която преди употреба се изплаква или се накисва керамичният съд. Ето защо почти не е нужно да се долива течност по време на готвенето, икономисва се и мазнина, а най-важното е, че храната става сочна и мека.

Времето за готвене на храната е доста продължително, но крайният резултат определено си заслужава. Доказано е, че ястията стават по-вкусни и здравословни, когато се готвят на слаб, „бавен“ огън.

Как да ползваме керамичните съдове за печене?

Преди да използваме керамичен съд за приготвяне на храна е необходимо той да бъде потопен във вода за около 15 минути. За това време студената вода ще запълни порите на керамиката. По този начин се постига прекрасен ефект – при нагряване във фурната около печивото се образува тънка ципичка, която прави блюдото в „глиненото гърне“ изключително вкусно.

Глината е природен материал и не търпи резки промени в температурата. Затова керамичните съдове трябва да се поставят само в студена фурна, която да се загрява постепенно. Обикновено се препоръчват 180 – 250° С. Оптималната температура е от 200 до 225° С. Основно правило е: колкото по-ниска е температурата за печене, толкова по-продължително е времето, необходимо за изпичане. Когато храната се пече (вари) на по-слаба температура, но по-продължително време, резултатът е по-вкусно ястие.

Обикновено в керамичните съдове печивото не прегаря и не е нужно да се долива течност, повече от необходимата за соса. В случаи, когато яденето се пече дълго (повече от час) е добре да проверявате от време на време дали трябва да долеете още малко вода (вино, сос). Когато ястието е готово, керамичният съд и капакът му трябва да се поставят върху топлоизолираща подложка! Не ги оставяйте на студено и не ги заливайте с ледена вода, за да не се напукат.  Когато готвите в гювече, използвайте дървени лъжици и лопатки. Ако следвате тези прости и логични правила, дълго време ще се радвате както на Вашата керамична посуда, така и на вкусна, ароматна и здравословна храна!