Сюрреализъм в Пловдив: Морги „арестуват“ покойници, ако имат неплатени здравни вноски

6
Добави коментар
agroplovdiv
agroplovdiv

Смъртта разчиства всички сметки, включително и със Здравната каса, убедени са данъчните

Абсурдът на моргите – от мъртвец да искат здравни вноски

Директорът на дирекция „Обслужване“ в НАП-Пловдив Ася Попхристова разказа днес уникална история от практиката си, която й се е случила само преди 4 седмици. И по-точно – на 2 януари тази година, в първия работен ден. Сутринта при нея влезли опечалени близки на 54-годишна жена, починала съвсем наскоро в пловдивска болница. Роднините разказали, че като поискали да получат тялото на покойната, от болницата заявили, че няма да разрешат изнасянето му от моргата, докато не се платят здравните осигуровки на мъртвата. Починалата жена очевидно имала неплатени здравни вноски. Затова болничните чиновници пратили роднините в НАП да внесат сумите за здраве. „Докато не платите, не можете да получите трупа“, били категорични шефовете на болничната морга.

„Това искане ме потресе“, призна Попхристова. „Веднага позвъних в болницата и казах на служителя насреща, че колкото и да иска, няма да получи писмо от умрял! Смъртта разчиства всички сметки, включително и тези за осигуровки“, смята данъчният директор. „На чие име да издам удостоверение, че няма здравни задължения? На ваше ли“, попитала възмутената данъчна. Ася Попхристова позвънила и на шефа на Здравната каса в Пловдив, за да разбере какво казват правилата на тази институция при подобни трагични случаи. От Касата също се възмутили на искането на болницата. „Здравните заведения са длъжни да поемат всички спешни случаи независимо от това дали болният е внасял редовно осигуровки или не. Ако пострадалият е неосигурен, държавата плаща разходите“, бил отговорът. А предположението защо в такъв случай болниците настояват покойникът да е с изрядни здравно-осигурителни права е, че те искат да им се покрият сметките както по Здравна каса, така и от предвидените от държавата пари за инцидентите с фатален край.

„За жалост, това въобще не е единственият случай с мъртвец. Доста често болниците изпращат в НАП роднините със заръка да платят здравните вноски на мъртвеца. Казват, че в противен случай няма да освободят трупа“, поясни Попхристова.

Ако преди време „Килърите“ отвличаха богати хора и искаха откуп за тях, то сега болници задържат трупове и също искат откуп, нищо че той се нарича „здравни осигуровки“, коментираха с ужас запознати с проблема.