Озеленяване и поливни системи

1
Добави коментар
cecovili
cecovili

Котонеастер – видове, отглеждане и използване при озеленяване на градини.

Котонеастерът е едно от най-използваните растения за озеленяване на градини по цял свят. Може би той е най масовото в нашите паркове и озеленени дворове растение. Професионалистите в областта на ландшафтната архитектура го използват в почти всяка градина, но въпреки това е непознат за повечето хора.

Широкото използване на видовете от този род се дължи на изключителната им издържливост, бързия растеж и способността да понасят чести резитби.

Котонеастрите представляват почвопокривни растения, обикновено вечно зелени храсти с височина от  5 до 70, 80 см. Клонките са полегнали, гъвкави и жилави с последователно разположени, обикновено овални тъмнозелени и лъскави листа. Характерни за котонеастера са червените, оранжеви или черни сферични плодчета, които при някои видове се запазват даже и през зимата и придават колорит на градината и през студените дни.

Цъфтежът му е през май – юни, като храстът се покрива плътно с малки бели, рядко розови цветове, но само за около две седмици.

Много добре понася засушавания и ниски температури, макар и светлолюбив, расте добре и на сянка и е без претенции към почвените условия. В някои случаи се развива толкова добре, че измества останалите растения.

Клонките на котонеастера обикновено са пълзящи, вкореняват  се на много места и нарастват бързо, затова в озеленяването често се използва за покриване на голи градински площи и овладяване на откоси.

Той е и много добро каскадно растение, бързо се прехвърля през подпорни стени и за няколко години може да покрие до 2 метра височина.

Буйния му растеж го прави много подходящ за чести резитби след които той формира плътни и гладки повърхности.  Чрез повеждане на котонеастера по предварително изградени конструкции се изграждат човешки и други сложни зелени фигури. С него може да се оформят ниски живи плетове и различни топиарни форми.

Котонеастерът може да се реже почти постоянно като се започне от края на март до средата на септември. Самата резитба на храста представлява изрязване на клонките излезли извън формата, която искате да постигнете.  Ако искате растението да нараства в определена посока, режете само връхчетата, а ако го подвеждате по конструкции оставяте водещия връх.

Размножава се много добре чрез семена и зрели резнеци,  а най- бързо може да получите нови растения чрез отделянето на вкоренените му клонки от майчиното растение .

Котонеастерът страда от малко болести и неприятели, но те основно намаляват растежа му и след отстраняване на проблема храстчето бързо се възстановява.

Най- често се напада от листни въшки, които може да покрият плътно всички млади части на растението, но след напръскване 1 -2 пъти с инсектицид, растежът бързо се възстановява. Друг проблем е гъбната болест ръжда, при нея листата покафеняват, а когато листата се погледнат от долу се наблюдават кафеникави налепи. В такъв случай третирайте с фунгицид примерно скор.

При зимни температури под 20 градуса, някои листа и млади клонки може да измръзнат, но на пролет буйния растеж се възстановява.

По интересни  и често използвани от многобройните видове и форми са:

Дамеров котонеастер / cotoneaster dammery / – с тъмнозелени кожести листа и дълги до няколко метра вкореняващи се клони.  Особено подходящ за подпорни стени, укрепване на откоси и подрязване в топиарни форми. Цъфти обилно в бяло, топчетата са червени и се задържат до късно през есента.

Дребнолистен котонеастер – кралицата на килимите / cotoneaster microphyllus “ Queen of carpet”/ – изключително нисък храст прилепящ се плътно по терена и формиращ плътен килим. Листата са дребни и тъмнозелени, цвета бял, плодчетата червени.

Хоризонтален котонеастер / cotoneaster horizontalis /  – той има изправени клони с разперени в една равнина разклонения. Плодчетета му са червеникави и много гъсто разположени, като се запазват и през зимата.

Притиснат котонеастер / cotoneaster adpressus /  – той е по нисък – до 25 см, с компактна  и плътна корона. Листата са малко по големи, цвета розов, с ярки червени плодчета. Подходящ е за резитби и използване в скални кътове.

Върболистен котонеастер / cotoneaster salicifolia /  – висок до 60 – 70 см, като за разлика от другите котонеастри листата му са заострени и жилкувани като на тези на върбата. Друга негова особеност че листата се обагрят ярко през есента.