Нов шеф на Агенцията по трансплантации

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Д-р Мариана Симеонова е по специалност анестезиолог реаниматор

в продължение на повече от 20 години. През 1997 г. придобива специалност „Анестезиология и реанимация“. Има придобита квалификация по здравен мениджмънт. През 2011 г. е завършва магистратура по „Международни икономически отношения“.

Преминала е обучения във водещи клиники в Израел, Холандия, Русия.

Работила е и в болница в Кувейт. От 1992 г. до сега е лекар в Департамента по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на ВМА. Владее английски и руски език.

Досегашният директор на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) доц. д-р Силви Кирилов е бил освободен от поста си в сряда.

Новият директор на агенцията е д-р Мариана Симеонова, досега реаниматор във ВМА.

Решението е взето от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. То е съгласувано с премиера Бойко Борисов.  Десислава Атанасова каза, че е недоволна от работата на ИАТ. Има осъществени 4 трансплантации за миналата година, посочи тя.

„Смяната се наложи, тъй като резултатите от работата на Изпълнителната агенция по трансплантация са незадоволителни и не отговарят на моите критерии, на обществените очаквания и на пациентите, нуждаещи се от трансплантации“, заяви здравният министър Десислава Атанасова.

Тя припомни, че броят на извършените трансплантации в България е изключително малък и през миналата година са осъществени едва 4 трансплантации, а тази година в рамките на една донорска ситуация трансплантациите са три. Министър Атанасова изрази увереност, че с отличния си професионален опит новият директор на ИАТ ще разработи мерки, с които агенцията да постигне очакваните резултати като подобри значително работата си. Повече от 20 години д-р Симеонова работи в Клиниката по анестезиология на ВМА, има специализации в редица водещи лечебни заведения в чужбина, познава проблемите на трансплантациите в България и екипите, ангажирани с тази дейност.

През юни 2011 г. доц. д-р Силви Кирилов беше назначен за директор на Изпълнителната агенция по трансплантация на мястото на уволнената д-р Теодора Джалева от тогавашния министър на здравеопазването, д-р Стефан Константинов.

Доц. Силви Кирилов е лекар със специалност по урология. Бил е директор на Александровска болница и болница „Доверие“.

Справка показа, че по времето на д-р Теодора Джалева в България са извършени близо 140 трансплантации. При нейния наследник те спадат едва на 4.

При Джалева усилено си сътрудничим и работим с Евротрансплант. Този проект е замразен при нейния наследник с мотива, че не знаел английски език, Очакваме да видим как новият директор на Агенцията ще върне изгубените позиции.

Новият изпълнителен директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова подчерта, че една от първите й задачи на новия пост е заедно с екипа си да анализира ситуацията, да дефинира проблемите и да предложи на МЗ конкретни мерки за оптимизиране работата на съществуващите бази и трансплантационни структури.

„Налага се изводът, че пропуските са в областта на координацията и организацията на работата между донорските бази и ИАТ“, каза д-р Симеонова.

Тя добави, че в работата си ще акцентира също и върху обучението на координаторите чрез осигуряване на възможности за специализация и запознаване с най-добрите европейски практики в областта на трансплантациите.

 

 

 

 

 

 

София /
България