7 от скритите бижута на Санкт Петербург – тема за Санкт Петербург – Idi.bg

60
Добави коментар
tao
tao

 

 

Повечето посетители на красивия Санкт Петербург задължително ще включат в своята обиколка Ермитажа или театър Мариински, но встрани от „задължителните“ маршрути се крие цяло богатство! Днес ще ви разкажем за по-малко известни места в главния културен център на Русия.

Арт хотел Рахманинов

 

 

Духът на старовремския Санкт Петербург се пази жив в този изключителен бутиков хотел, в който прекарал детството си Сергей Рахманинов. Хотелът се намира в стара сграда на няколко стъпки от Казанската катедрала и една от главните артерии на града – улица Невски Проспект. Стените на хотелските стаи и публични пространства са декорирани от местни артисти, вдъхновени от прекрасната музика на Рахманинов, а това осигурява уникален и екстравагантен контраст с обзавеждането, което датира от XIX век. Отделени са и две зали за галерии, в които редовно се представят изложби на местни творци, включително и фотографи.

Хотел „Pushka Inn“

 

 

Хотелът, който носи това малко странно име (заигравка с оръжието и името на поета Пушкин) всъщност се казва така защото Пушкин е живял в съседство. Той представлява приятно малко хотелче край река Мойка и се намира в един от най-живописните райони на града. Едно от другите предимства на Пушка е, че също така се намира в близост до доста от най-важните музеи и забележителности на Санкт Петербург. Стаите са луксозни, но не прекалено и са решени в съвременен стил за разлика от историческия екстериор на сградата. Хотелът предлага и допълнителни услуги като трансфер от и до летище, а в приятния ресторант ще се насладите на разнообразни вкусни ястия.

„Летний Сад“ – лятната градина на Руския музей

 

 

Лятната градина може би не ви звучи като място, което бихте искали да посетите през зимата, но не и когатостава дума за обновения Летний сад! Градината се намира на малък остров край южния бряг на река Нева. Плановете за най-стария парк на града датират още от 1704 – само година след основаването на самия град (Петър Велики търсел подходяща локация за лятната си резиденция). Градината от дълго време е любимо убежище за местните, а определено ще се убедите, че има защо! Разходете се край фонтаните, красивите мраморни статуи от XVIII век и по алеите, обградени от дървета. Летний сад се поддържа от Руския музей и можете да влезете или откъм орнаментираната желязна порта край Нева, или да минете през входа откъм улица Пестеля (близо до мястото, на което се сливат реките Мойка и Фонтанка). Това удоволствие е напълно безплатно, но не можете да му се насладите във вторник, когато градините са затворени за посетители.

 

Императорската фабрика за порцелан

Дълги години Санкт Петербург е бил сред големите европейски центрове за производството на порцелан. Императорската фабрика е основана през 1744 година и била само една от многобройните в града, които произвеждали висококачествени грънчарски изделия, орнаменти и декоративни елементи за богатите аристократи и търговци, които живеели в града. По време на СССР фабриката е преименувана на „Ломоносов“, но днес отново носи старото си име и из града ще откриете многобройни магазинчета, в които можете да закупите изделията, произведени там.

 

Галерия за съвременно изкуство и арт-музей Ерарта (ЭРАРТА)

Не много хора биха избрали да посетят Санкт Петербуг заради съвременната му арт сцена, но тя има какво да ви предложи! Съвременното изкуство става все по-оценявано в този традиционен град и дори Ермитажа ще отвори крило за съвременно изкуство през 2014 година. Междувременно, посетете Ерарта на остров Василиевски (северния бряг на река Нева). В сградата се помещава най-голямата колекция от съвременно изкуство в страната.

 

 

 

 

 

„Желябова“ 25, Пышечная

Ако искате да опитате от почти забравения вкус на съветския Ленинград се насочете именно към известната сладкарница, някога позната само по адреса си – улица Желябова 25. Адресът си остава същият, но улицата вече се казва „Большая конюшенная“. Това малко двустайно кафене е предлагало мазни и засищащи понички на пролетариата почти половин век, а днес извиква доста спомени в милионите посетители, преживели онези години. Макар че има някакви подобрения в интериора, високите маси са си същите, използват се същите съдове, а атмосферата си е изскочила от СССР. Цените са скромни, но най-важното е, че рецептите, по които се приготвят вкусните понички са непроменени!

 

Джаз бар „The Hat”

В град, където любовта към джаза е застъпена от доста време (има джаз филхармония и многобройни джаз клубове), да отвориш нов джаз бар е доста смело решение! Именно това правят от Billy’s Band. Мястото разполага с голям бар, няколко масички край ъглите, сцена за изпълнителите и големи прозорци, които гледат към улицата. Тук всяка нощ се случва нещо, а обичайно това са изпълненията на малък бенд – пиано, бас, тромпет и барабани. Забавно и непретенциозно!

 

 

 

Ако темата е пробудила желание за една екскурзия до Петербург можете да видите повече информация за конкретните условия, предложени от София Турс.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1624 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност