Проф. Огнян Герджиков: Депутатите наполовина!

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Двойно по-малко депутати трябва да има в България – не повече от 100-120, казаха пред bTV проф. Огнян Герджиков и доц. Атанас Семов. Според тях въпросът – за намаляване броя на народните представители, спокойно може да се включи в един следващ референдум, дори още на предстоящите парламентарни избори. “Една голяма част от депутатите са статисти, просто като фон, а получават големи възнаграждения. Има и такива обаче, които работят за двама и за трима”, заяви Герджиков и добави, че у нас „политиците имат страх от референдума, защото той иззема част от властовия им инструментариум”.

Семов от своя страна изтъкна, че България е една от държавите с най-голям брой депутати на брой глава от населението. „ У нас се пада по 1 народен представител на 27 500 граждани – това два пъти повече от средното за ЕС, където са 1 на 53 000 граждани. Простата математика показва, че трябва да имаме около 120 депутати”, каза доцентът. Според него в българския парламент реална работа вършат около 30-40 от депутатите, „останалите са безгласни поддръжници на лидерите и групите си или в най-добрия случай търговци на влияние”.

Семов подчерта, че сегашната ситуация с толкова много народни избраници създава предпоставка за анонимна безотговорност и корупционна среда. Затова той предлага радикално решение – 100 депутати в 10 избирателни райони, които да имат евентуално и ограничение в мандатността. Политическата воля обаче тук е под въпрос, единодушни са и двамата./БЛИЦ