Ученици дебатират по актуални теми на състезание „Евроскола“ в Пловдив

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Третото регионално състезание „Eвроскола“ за училища от Пловдивска, Старозагорска, Смолянска и Пазарджишка област се провежда на 2 февруари в Пловдив.

Отбори от по 5 ученици от 20 училища ще се състезават за спечелването на квоти за участие в програмата „Eвроскола“ на Европейския парламент през първата половина на 2013 г.

Състезанието започва в 10 часа в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив (пл. „Съединение“ 1).

Целта на надпреварата е да даде възможност на учениците да спечелят квота за програмата „Eвроскола“, като демонстрират своите познания и умения за провеждане на динамичен дебат по актуална европейска тема, както и доброто владеене на един от трите работни езика в „Евроскола“: английски, френски или немски.

Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие в програмата „Евроскола“ за своите училища, вероятно за първото полугодие на 2013 година.

Състезанието се организира в сътрудничество с Министерството на образованието, младежта и науката, Регионалния инспекторат по образованието – Пловдив, и Националната асоциация на европейските български клубове.

Програмата „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции.

Чрез нея ученици от училища във всички страни от ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа в рамките на „Младежкия европейски парламент“, като разискват и гласуват въпроси от интерес за Европейския съюз.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От момента, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезичните работни групи.

От 2006 г. насам повече от 65 български училища и над 1200 български младежи са участвали в програмата „Евроскола“.