По пътеката: „Узана“ – Сърцето на Балкана

1
Добави коментар
Sportuvaibg
Sportuvaibg

Стартираме с едно необикновенно място, на което задължително можете да изпробвате новите си ски при това на спокойствие. Наричат го Сърцето на Балкана и чисто географски погледнато, то е Центъра на България. Това е Узана. За някого просто огромна обширна поляна, за друг родното място, за трети място, до което всички пътища водят.

 

Узана е месност в Стара Планина, на около 22 км от град Габрово. Невероятно красива и през четирите сезона на годината, там няма как да отидете и да не останете очаровани. През лятото подходяща за дълги разходки сред тишина и природа или пикник, а през зимата – място, през което неминуемо ще минете за снежните пистите.

 

Поляната е обгърната от вековни букови гори, прорязани с множество екопътеки. Тук има уникално биоразнообразие, запазени ландшафти и спиращи дъха природни гледки. А и със сигурност усещането да стигнете до табелата „Център на България“ е все едно да сте стъпили на Марс. Поне за истинските българи чувството би било такова.

 

Лятото там се провежда и вече традиционният „Узана Поляна Фест“, който ние се стараем да не изпуснем. Препоръчваме го на всички, които се интересуват от зелен и устойчив начин на живот.

 

Може би най-големият плюс на района е, че няма изградена сериозна инфраструктура. Няма големи бетонни хотели, няма оголени планински ридове. Има естествената красота на природата. Това място е точно толкова докоснато от човека, колкото трябва да бъде, нито стъпка повече.

 

За семействата с деца има обозначена лесна екопътека „Узана“. Отнема около един час преход, като по пътя има изградени места за отмора, лагер и панорамна площадка към Шипка и Бузлуджа. Повече информация за тази и други те екопътеки, може да намерите тук.

 

Всъщност, едно от хубавите неща за този регион е, че разполага с Посетителски център, който пък предлага място за паркиране, интернет, тоалетна, кафе и хапване, детски кът, велосипеди под наем и други удобства.

 

За любителите на ските и сноуборда, Узана разполага с 8 писти: 

 

1. Узана Тур (на завоя) – 1100м., влек Помагалски – средна трудност

2. ски зона Емар (студентската) – 900 м. – лесна

3. п.б. Община Габрово – 200м. – лесна

4. Еделвайс – 150м. – лесна

5. Импулс – 100м. – лесна

6. Узана (страшното) – 150м. – лесна

7. Географски център – 150м. – лесна

8. база ДС Росица (горското) – 200м. – лесна

 

Мястото няма нищо общо с големите ни курорти Банско и Боровец. Разликите са не само в цените и достъпността, но и в доста по-запазената природа. Да, карането е много по-малко, но пък точно заради липсата на тълпи от туристи, липсата на опашки и възможността да се усамотиш сред природата, местните обожават това място.

 

Ако тръгнете за Узана, не забравяйте да си вземете усмивките със себе си, просто са задължителни.

 

Следете ни и на Фейсбук страницата ни, за още вдъхновявaщи места за посещение и най-вече, за да сте винаги в час със спортните новости.

 

Източник на снимките: www.uzana-tourism.com