Взрив пред посолството на САЩ в Турция (обновена)

3
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Анкара. Бомба избуха пред посолството на САЩ в Анкара, двама души са загинали, има и ранени, предадоха чуждите агенции.

Взривът е станал около13,30 часа до охраняваната врата на посолството. На мястото веднага са пристигнали пожарна, линейки и полиция.

Според полицията взривът е причинен от камикадзе, съобщава БиБиСи. Открити са двама загинали, все още не е ясен броят на ранените.

Единият от умрелите е атентаторът, а другият е бодигард на посолството, уточнява БиБиСи. Поражения вътре в сградата няма.

Няма пострадали българи при взрива в Анкара, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Сградата на посолството ни в Труция, която се намира недалече от мястото на взрива, също не е пострадала.

Полицията предполага, че извършителят на самоубийствения атентат най-вероятно е бил член на крайнолява групировка, съобщи турската държавна телевизия ТРТ.

Атентаторът е бил на около 30-годишна възраст. Той е използвал пластични експлозиви при атаката. Смята се, че е прекарал известно време в затвора по обвинения, свързани с терористична дейност и е бил член на „Революционната народна освободителна партия-Фронт”.

„Революционната народна освободителна партия-Фронт” е марксистко-ленинистка група, която през последните години пое отговорността за самоубийствени атаки срещу полицейски управления в Турция. До момента никой официално не е поел отговорност за атентата пред посолството на САЩ в Анкара.