Димитър Кумчев грабна с туш баша в Асеновград

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

50 голи до кръста борци, сред които и свободняците от националния тим, благодариха на свети Трифон за пролетните февруарски температури и се впуснаха в люти схватки в едноименната местност в Асеновград навръх празника на лозата и виното.

Стимулът за победа бе осигуреният от общината над 100-килограмов коч, наричан „баш“, както и първокласното червено вино от спонсори и 3000 лева награден фонд.

След водосвета близо 2500 любители на най-мъжкия спорт станаха свидетели на повторение на миналогодишния финал за баша между двамата най-тежки (кат. 120 кг) национали – асеновградчанина Димитър Кумчев и Божидар Бояджиев от Казанлък.

Класните спортисти представиха истинска атракция в абсолютната категория. Техничните захвати бяха оценени дори от неизкушените от борбата представителки на нежния пол, а познавачите бурно аплодираха всяка зрелищна атака.

За 10-минутния двубой Божидар Бояджиев се появи на тепиха с очила и аха да започне борбата с тях. По средата на мача той изведнъж се хвана за дясното коляно и остана да лежи по гръб. Лекар така и не се появи. „Айде тогава Митко да му направи изкуствено дишане“, подхвърлиха зевзеци от публиката. Божидар обаче пъргаво скочи, ръкува се с асеновградския кмет Емил Караиванов и продължи борбата. Но вместо да сграбчи Димитър Кумчев, в лапите му се озова значително по-дребничкият съдия и само виковете на публиката спасиха рефера от високо хвърляне. Забавните паузи не разконцентрираха Димитър Кумчев и той успя да надвие с туш своя съперник.

„Щастлив съм, че и тази година съм победител на борбите в собствения си град. Зарадвах хората, благодаря им за подкрепата. Получих и хубави награди – баша и 20 литра вино“, сподели развълнуваният шампион, който миналата година на същия празник победи Божидар Бояджиев.

„Схватката винаги е трудна, независимо кой е противникът. С риск да прозвучи самохвално, в момента с него сме двамата най-добри борци в България“, каза Димитър Кумчев и обеща да дари коча за курбан за здраве. Шампионът, който е и почетен гражданин на Асеновград, преди 10-ина дни се върна от Германия, където се състезава за тима „Кьолербах“ в Бундеслигата. Въпреки че Митко победил на финала, съставът му останал втори в крайното класиране, което е само отборно без индивидуални отличия. Кумчев е и първият световен шампион по плажна борба от 2009 г. в Слънчев бряг.

На трето място в спора за баша остана националният състезател в категория до 96 кг Мирослав Гешев. На поляната край параклиса „Св. Трифон“ той тушира Чавдар Апостолов.

По регламент се играе до чиста победа на принципа на елиминирането. Само при равностойните срещи съдиите допускаха победител да става онзи, който пръв спечели точка в рамките на 3 минути.

Най-зрелищната среща в народните борби за празника Трифон Зарезан сътвориха Емин Еминов от „Тракиец“ (Пд) и Христо Ицов от „Локомотив“ (Пд). Двамата показаха хватки като по учебник, но 10-те минути се оказаха недостатъчни за всеки от тях да победи с туш. В даденото продължение за борба до първа точка надви Христо Ицов.

Тази година в народните борби не участваха жени. Зрителите се оглеждаха и за „мъжкото“ момиче Станка Златева, която миналия февруари опита от виното и скарата, но сега не се появи.

Насред пауза между редуващите се една след друга срещи на тепиха изскочи татуиран пенсионер. Перченето му предизвика нестихващ кикот у публиката, особено когато почерпеният куражлия застана в стойка и се опълчи на съдията.

„Истинското вино е мавруд“, ечеше песента на Николай Славеев от тонколоните край тепиха. „Това е истински празник – вино, мезета и зрелища! Нека да е криза!“, вдигаха наздравици зачервили бузите мъжаги. Край поляната и баирите бяха накацали шатри, в които от 9 часа сутринта се лееше вино, а на дузина скари цвърчаха мезета.

Народните борби в Асеновград се провеждат от столетия и са били прекъсвани за около 10 г. през 80-те години на миналия век. Възстановени са през 1994-та.