Моят сладък дом: Еклери

1
Добави коментар
jelanie
jelanie

Почудих се с какво да Ви почерпя виртуално по повод създаването на този блог.

Нека са еклери…

Малки, сочни хапки, експлозия от вкус и аромат…

Да ви е сладко!

Ето и продуктите за тестото:
1 ч.ч. вода;
40% ч.ч. олио /по-малко от половината/;
1 ч.ч. брашно;
4 яйца.
За крема:
1 л. прясно мляко;
1+ ч.ч. захар /така означавам, че може и малко повече/;
3/4 ч.ч. брашно;
6 жълтъка;
ванилия;
лимонова есенция;
около 80/100гр. масло /може и без него/.
Тези продукти са за около 60 броя с големина на голям орех /една голяма хапка/.
Аз ги правя кръгли, малки, за една хапка, без глазура. Кремът е с лимонов аромат и е страхотен, сладък, нежен, като го сложиш в устата си и еклерчето избухва…

Начин на приготвяне:
Водата и олиото се слагат на котлона да заврат. Към тях се прибавя брашното и веднага се свалят от огъня. Объркват се хубаво да стане гладка смес. Прибавят се едно по едно яйцата като се бърка хубаво с дървена лъжица докато тестото ги поеме и стане гладко. Върху хартия за печене се шприцоват еклери – с големина и форма по желание. Пекат се в умерена фурна докато получат цвят на светъл карамел. След като изстинат се пълнят с крема. Добре е да престоят една нощ, фолирани и скрити на хладно, според мен не в хладилник.
Начин на приготвяне на крема:
В тенджера се смесват брашното и захарта, добавя се малко от прясното мляко и се разбърква до гладка каша. Добавят се разбитите жълтъци, разбърква се добре. Добавя се и останалото прясно мляко, затоплено, на тънка струйка. Тенджерата се слага на котлона и кремът се бърка на слаб огън докато се сгъсти. Една ванилия и половин капсулка лимонова есенция завършват крема. След като поизстине се добавя маслото и хубаво се разбърква.
Кремът става бледо жълт, гладък и лъскав, много ароматен и има страхотен вкус!

Да ви е сладко!