019 – Соларна система за балкон

1
Добави коментар
joro2280
joro2280

Публикувано на: 17.01.2013 | Автор: Георги Георгиев

Предлагаме на внимание ви нов тип фамилна Соларна система за топла вода. Основно е предназначена за многоетажни жилищни блокове, където е невъзможно да се монтира на покрива.
Слънчевият колектор и водосъдържателя се монтират на терасата (балкона). Идеалният вариант за монтаж е кухнята да е с балкон южно изложение. Система е тип разделена (сплит) и се състой от атмосферен слънчев колектор и водосъдържател с медна серпентина. Циркулацията на водата между колектора и водосъдържателя се извършва по естествен път и необходимоста от помпа и контролер отпада. Работният флуид е вода. Идеята за такава система ни дойде случайно. На снимките по-долу се вижда теста на първоначалната ни идея: – водосъдържател – пластмасов бидон с навита в него медна тръба (серпентина) през която по естествен път циркулира водата от слънчевият колектор. Поставихме колектора и бидона на около 10 мтр един от друг.

Останахме изненадани от отличното представяне на системата и затова разработихме подходящ атмосферен водосъдържател с вместимост 160 лтр. Отново я тествахме и резултатите от първата проба се потвърдиха. Разстоянието този път беше 3 метра един от друг. При слънчев летен ден от 12 до 18 часа водата от 20 се нагря до 60 градуса. На следващият ден го оставихме без консумация за да прегрее. Достигна 90 градуса. Единствено се чуваше лек шум от колектора, където водата завираше. На снимката по-долу е показана системата, както беше тествана.

Водосъдържателят е конструиран така, че да може да се използва и за дрейн-бак системи, като дренажният съд е вграден в него.

Основните предимства на системата са:
– липсата на циркулационна помпа и контролер
– работната течност е вода
– ниската цена на атмосферният колектор и водосъдържател