Червена боровинка: Полезни свойства и приложение

1
Добави коментар
Lellie
Lellie

Целебните й совйства са познати и доказани от векове. Затова е хубаво да я познаваме по-добре и да прибягваме до помощта й в случай на нужда. Както плодовете, така и листата й са лековити, поради химичния си състав.

Плодовете

Те са много богати на витамин С. За да се усвои най-голяма част от него, се препоръчва да се ядат пресни, набрани от храста плодове. Ако имате сушени боровинки, можете да си направите витаминозен чай, като ги запарите с шипки и офика (червена калина). Червената боровинка съдържа и много каротин (провитамин А) и витамин В2. Плодовете й притежават диуретично и дезинфекциращо действие и традиционно се употребяват при камъни в бъбреците, подагра, ревматизъм, пиелонефрит, цистит. За тази цел се използват както пресни, така и варени плодове. Те помагат и за изтрезняване. При заболявания на горните дихателни пътища, боровинката се използва във вид на компот и сок.

Сокът

За повишаване на апетита, а също и след прекарани тежки заболявания и травми, се препоръчва да се пие плодов сок от червена боровинка. Той съчетава противовъзпалителното с диуретичното действие, потиска развитието на микробите и изхвърля токсините от организма. Възкиселата напитка укрепва силите и тонизира: добавете към половин ч.ч. сок 1 с.л. мед и консумирайте 3 пъти дневно. Питието облекчава симптомите при цистит и е полезно при онкологични заболявания и всякакъв вид интоксикации. При екземи и лишеи, поразените места също могат да се намажат със сока.

Листата

При камъни в бъбреците се прави отвара от тях: щипка листа се заливат с 3 чаши вода, варят се 10 минути и отварата се изпива на 3 равни части за един ден. При заболявания на пикочния мехур се препоръчва студена настойка: 5 г листа от червена боровинка се заливат с чаша студена вода, сместа престоява 10 чаша, прецежда се и се пие по половин чаша 3 пъти дневно.
При грип и простудни заболявания: 1 чаена лъжичка натрошени листа и клонки от червена боровинка се заливат с чаша вряла вода, престояват 30 минути, прецеждат се и се приема по 2 лъжички 4-5 пъти дневно. Счита се, че отварата от листата е и едно от най-добрите противоревматични средства.

Повече за червената боровинка може да прочетете в Уикипедия.

А за кулинарите представяме рецепта за Сос от червени боровинки.