Забраняват клането на крави и телета по дворовете

2
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Промените в Закона за храните предвиждат забрана за клане на едри преживни животни (крави и телета) за лична консумация в дворовете на стопаните. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на общественото обсъждане на поправките в Закона за храните с браншовите организации.

Той допълни, че забраната няма да се отнася за свине, агнета, овце, кози, ярета и кокошки. Клането на едри преживни животни ще трябва да се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици.

„Традицията да се колят едри животни в задния двор води до рискове и те трябва да бъдат отстранени от ветеринар, за да не бъдат допуснати болести като луда крава например“, изтъкна министър Найденов. Изискването е на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители” на Европейската комисия и за него настоява еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг.

„За целта има екшън план проблемът да бъде решен до края на март. В противен случай ЕК може да повдигне процедура за санкция на България и да й наложи глоба”, допълни министърът.

Извинявам се от името на правителството, че не успяхме да изпълним поетия ангажимент и да изплатим субсидиите до 31 януари, каквото беше предварителното ни намерение, заяви още министър Найденов. Найденов припомни, че премиерът вече е посочил причините за това забавяне и че се надяват на разбиране от страна на производителите. „Наложи се, през месец януари, да платим близо 2 милиарда от така наречения „заем на Милен Велчев“; отделно от това – влезе в сила и ново законодателство, което позволява по-късно плащане на социалните осигуровки, авансовият данък също се плаща по различен начин от началото на година. И в момента в хазната тези налични близо 1 милиард лева, ние не разполагаме“, обясни Найденов.

България