Сложиха пирон в крака на Баретата

2
Добави коментар
mignews
mignews

Простреляният в центъра на София Златомир Иванов – Златко Баретата е претърпял поредна операция. Лекари от „Пирогов“ съобщиха, че е поставен пирон за стабилизация на бедрената му фрактура. Раните на Баретата са били прегледани и промити. Но няма промяна в състоянието му – той все още е в Централна реанимация на „Пирогов“ и опасността за живота му остава.

Рано сутринта днес стана ясно, че Златко Баретата е приведен в медикаментозна кома. Адвокатът му Мариана Тодорова обясни, че Златомир Иванов е със сепсис и много висока температура. От „Пирогов“ поясниха, че заради тежкото си шоково състояние Баретата е на апаратно дишане и с медикаменти е приведен в кома. При подобни тежки състояния седмият и четиринадесетият ден са критични, а днес е седмият, припомни Тодорова.

Златомир Иванов бе прострелян на 29 януари сутринта пред входа на Съдебната палата в София. При нападението бе ранен и човек на охраната му – 43-годишният Атанас Станков, който чувайки изстрелите, е започнал да стреля срещу снайперист, намиращ се в отсрещната сграда срещу палатата. Охранителят беше отведен с цивилна кола в „Пирогов“.

Зам.-шефът на столичната полиция комисир Ивайло Спиридонов коментира пред БНР, че автоматът, с който е стреляно по Баретата, е бил преправен от стрелеца.Той уточни, че нападателят е залял таванското помещение, от което е стрелял, с бензин, за да го запали. Спиридонов разказа, че човекът, който е стрелял по Баретата, е имал основни познания как се борави с такъв тип оръжие.

Версиите за стрелбата, по които работи полицията в София, са три. „Първата е, че лице от криминалния контингент би могло да има интерес от отстраняването на Златомир Иванов. Втората версия е за засегнати икономически интереси, а третата версия е за лице, което е поръчало престъплението да бъде извършено по този начин, за да ескалира общественото мнение“, обясни Ивайло Спиридонов. Откритото оръжие е автомат „Калашников“, калибър 7,62 мм е, който бил „в доста окаяно състояние и е необходимо време, за да бъде възстановено“.

„По самото оръжие има извършвани интервенции от извършителя, които в общи линии ни позволяват да направим необходимите заключения за качествата на стрелеца. Трудно е да се каже дали е професионалист. Той е имал основни познания в боравенето с този вид оръжие. Но това, което се знае по принцип за автомат „Калашников“, е, че не е най-доброто оръжие за стрелба на тази дистанция“, обясни Ивайло Спиридонов.