Странна гнусна напаст атакува село край Казанлък

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Малки странни мухички, които са металносиви на цвят, от дни тормозят жителите на село Енина, Казанлък. Местните разказват, че миниатюрните мухички буквално се изсипвали от небето. Нападали всичко – дървета, улици, покриви на къщите, оставени на открито предмети, влизали и в стаите. „Метеш ги, а те не се измитат, стоят като сажди, не могат да летят, само подскачат. Вечер по тъмно се събират на купчини, а в светлата част на деня се пръскат“, споделя пред „Дарик“ Енина Живка Бонева.

Мария Пискова твърди, че мухичките стоят като огромни черни облаци във водата, засипали са листата, останали по дърветата в гората около селото. „Не се застояват по предметите и не хапят“, обяснява тя. 

Жителите вече са алармирали полицая на селото, а той се обадил на ветеринарния лекар. От РИОСВ пък казали, че въпросът не е от тяхната компетенция и потърпевшите следва да търсят съдействие за решаване на проблема от Областната служба по безопасност на храните или от растителна защита.

Според ветеринарната лекарка д-р Зорница Антонова странните металносиви мухички имат мустачки, тяло, наподобяващо гъсеница, с реснички отстрани по цялата дължина и крайници като щипки на рак.

„Не съм виждала досега такова нещо“, категорична е тя. Антонова посъветвала жителите на Енина да търсят настойчиво съдействие от компетентни органи за изясняване на произхода на въпросните буболечки, с цел предотвратяване на еко бедствие.

Възрастен агроном от Казанлък предполага, че става дума за листни въшки, излюпили се в огромно количество и по-рано заради топлото време./БЛИЦ