Учен разчита прабългарски рунически надписи

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Близо 150 прабългарски рунически надписа от различни краища на Балканите са с християнско съдържание, твърди дългогодишният проучвател на древното писмо Панайот Иванов. Той е бивш гимназиален учител по български език и литература в Добрич. Според изследователя прабългарите не са били против покръстването на княз Борис I. Те дори сами участвали в християнизирането през IХ век, като активно са използвали руните.

Надпис, в комбинация с кръст, открит при разкопки в Балчик, авторът разчита като „Начало-Христос-край“, т. е. Исус Христос е начало и край на всичко в този свят. Прабългарските надписи край Мурфатлар, Северна Добруджа, са многобройни и се четат отляво надясно. Един от тях в оригинал звучи „Ил досум ол баш ама“, а в превод гласи „Приеми мой другар да станеш, Божа майко“, посочва Иванов. Той е изучавал езика на чувашите, които смята за едни от наследниците на волжските българи.

Изследователят, който е открил рунически надписи и от добричкото село Одърци, Гарван, Северна Добруджа, Кърки жаба, Ломско ги разделя на няколко групи. Едни от тях се оказват призиви към народа да приеме драговолно Светата Троица, други са молитви към Божията майка и нейния син за закрила в труден час, а трети са свързани с погребения и помени, казва Панайот Иванов./БЛИЦ