Пореден провал за МВР със сина на боса Миньо Стайков

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Цветанов дарява 50 000 лв. за деца с аутизъм

2015-04-10 11:49:07

Внимание шофьори! МВР започва операция „Скорост“

2015-04-09 15:47:57

​Румяна Бъчварова: ГДБОП ще заработи с новите 700 бройки в МВР

2015-04-09 10:06:08

Докато си правеше пиар, прокурор доказа, че границата ни е пробита 

МВР отбеляза пореден провал в  борбата си с организираната престъпността. Скандалният гаф на ведомството на Цветан Цветанов бе разкрит лично от шефа на Специализираната апелативна прокуратура Светлозар Костов.

Тази сутрин по правителствената ТВ7 той разказа как във вторник следобед (5 февруари) в спецпрокуратурата пристигнал издирваният от няколко месеца Стайко Стайков с адвоката си. Още същия ден е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение за съпричастност към организирана престъпна група, занимавала се с данъчни измами. Прокурор Костов припомни, че синът на боса на Карнобатска е пребивавал в далечна европейска столица през времето, в което бе издирван с европейска заповед за арест. 

Опитът на прокуратурата и медията да си направят взаимен пиар предизвика публичен шамар за МВР. Скандално е как лице издирвано от Интерпол от два месеца с европейска заповед за арест е влезнало безпроблемно на територията на България, без да бъде незабавно арестувано, а само се е предало в прокуратурата? В същото време България обяснява на европейските си партньори как е изпълнила всички технически критерии, а се оказва, че границата ни е напълно пробита.

„Случаят е скандален, но и показателен как се пазят европейските граници на България, щом един криминален престъпник може да мине необезпокоявано през тях, какво остава тогава за опасни терористи”, коментира пред Faktor.bg поредната издънка на МВР бившият шеф на НСС и лидер в ДСБ ген. Атанас Атанасов. Според него този инцидент е  още по-скандален сега, след като има повишена опасност и рискове от терористични атаки към страната ни, след като посочихме Хизбулла за съпричастна към атентата в Бургас. 

„Или границите ни изобщо не се пазят и заблуждаваме ЕС, или това издирвано лице се е възползвало от  висш полицейски чадър. Министър Цветанов трябва да даде отговор на тези въпроси, а проблемът трябва да бъде поставен и в парламента”, настоява генерал Атанасов.

Той е категоричен, че инцидентът с младия бос на Карнобатска Стайко Стайков, който е омъжен за дъщерята на пловдивския олигарх Ветко Арабаджиев, е показателен как властта и ГЕРБ заблуждават българските граждани, че водят ефективна борба с организираната престъпност.

Faktor.bg припомня, че задържаният сега за 72 часа Стайко Стайков се издирван близо два месеца заради организиране на схема за източване на данъци чрез внос на захар. Според разследващите нанесената щета на държавата е за около 2,5 млн. лева.

Издирването на сина на Миню Стайков стартира заради спецоперацията на ГДБОП „Захарно петле”. Малко преди арестите, той се изпари заедно с брата на съпругата си, с когото са реализирали престъпните схеми. Още тогава се появиха съмнения, че синчетата на двамата олигарси са били предупредени от службите.

На 11-12 декември м.г. бяха  арестувани 4 лица, а прокуратурата им повдигна обвинение.

Според разследващите групата внасяла в страната бяла рафинирана захар от Гърция. В схемата получатели на стоката били дружества от типа „буфер”, които избягвали плащането на данъчните си задължения, след като декларирали фиктивни сделки с неизяснен характер от фирми, типа „липсващ търговец”. После фирмите играчи реализирали захарта на цена, много по-ниска от пазарната.