Как да се предпазите от кисти на гърдите?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Най-сигурният начин за предпазване е подобряването на начина на живот като цяло и постигане на висока прецизност в храненето.

Въпреки че има малко информация относно връзката между начина на хранене и фиброкистозата на гърдата, някои изследвания сочат, че храните, богати на незаменими мастни киселини, облекчават подуването, като ограничават синтезирането на възпалителни ве­щества. мастни киселини облекчават подуването, свързано с фиброкистозата на гърдата, тъй като понижа­ват производството на възпалителни вещества в орга­низма.

Тъй като по всяка вероятност съществува връзка между по-високите нива на естроген и симптомите на фиброкистоза на гърдата, въз­приемането на хранителен режим с високо съдържание на соеви изофлавони и други фитоестрогени като лигнаните (в дененото семе) може да спомогне за понижаване на естрогена. Фитоестрогените блокират естрогена, прикрепвайки се към определени рецепто­ри в тялото, които в противен случай биват превземани от естрогена.

Първоначалните изследвания сочат, че соевият изофлавон генисте- ти може да повлияе върху менструалния цикъл и да увеличи него­вата продължителност, като по този начин намалява ефекта от въз­действието на естрогена. Това на свой ред ограничава фиброкистозните промени в гърдите.

Хранителен режим с ниско съдържание на мазнини и високо съдър­жание на влакнини може да е от полза на жените, страдащи от фиброкистоза на гърдата. Консумацията на храни, богати на влакнини, и пониженият прием на продукти с наситени мазнини може да на­мали циркулацията на естрогена, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определи как нивата на хормона се влияят от подобен тип диета.

Кофеинът не предизвиква фиброкистозни промени в гърдите. Въпреки това някои жени действително смятат, че кофеинът (в кафето, чая и други безалко­холни напитки) изостря чувствителността на гърдите им и усещането за дискомфорт. Ако симптомите ви се облекчават с елиминирането на продуктите, съдържащи кофеин, може би е разумно да се въздържате от тях. (Същото се отнася и за храните с високо съдържание на сол.)

Най-нови проучвания

Въпреки че съществуват малко научни доказателства относно връзката между витамин Е и фиброкистозните измене­ния в гърдите, много жени твърдят, че витаминът им помага. Според тях той облекчава болката и чувствителността и намалява размера на кистите.

Проблемът обаче е, че огромна част от населението не приема достатъчно хра­ни, богати на този важен витамин. Цен­ни източници са пшеничният зародиш, бадемите и другите ядки, растителните масла, зехтинът и зеленолистните зелен­чуци. Тъй като най-добрите хранителни източници на този витамин в повечето случаи са с високо съдържание на мазни­ни, е добре да се консултирате с личния си лекар, който да определи дали е не­обходимо да приемате витамин Е под формата на хранителна добавка.