Фиброкистоза на гърдата

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Най-уязвими са жените в менструална възраст, тъй като заболяването е пряко свързано с отделянето на женския полов хормон естроген.

Същност на проблема

Терминът „фиброкистозна болест на гърдата” е подвеждащ, тъй като тук не ста­ва дума за заболяване, а по-скоро за състояние, което възниква при голям брой жени на възраст между 25 и 50 години. Фиброкистозните изменения обикно­вено означават кисти в гърдите. Състоянието се нарича още и мастопатия.

Симптомите включват чувствителност и болезненост на гърдата, усещане за притъпеност и тежест в тази област и бучки (кисти). Най-общо се смята, че са хормонозависими и обикновено се появяват около 7-10 дни преди менструа­ция. Често отслабват с приключването на менструацията и изглежда съществу­ва силна взаимовръзка между фиброкистозните промени в гърдата и предменструалния синдром. Фиброкистозата на гърдата обикновено из­чезва с настъпването на менопаузата (освен ако не сте на хормонозаместителна терапия), най-вероятно поради промяната в хормоналния статус.

Въпреки че фиброкистозните бучки в гърдите са доброкачествени и не повиша­ват риска от рак, понякога могат да затруднят диагностицирането (възможно е рентгенолозите и лекарите да бъдат затруднени с правилното разчитане на мамографското изображение). Личният лекар следва да обърне внимание на вся­ка бучка в гърдите.

Рискови фактори

Причината не е напълно изяснена, въпреки че се смята, че фиброкистозните промени в гърдите се предизвикват от увеличаване в съотношението между естрогена и прогестерона. Според някои изследвания фиброкистозата може да бъде по-изявена при жени с по-високи нива на естроген преди овулация и по- ниски нива на прогестерон след овулация. Тези хормонални колебания водят до излишък на пролактин – хормон, свързан с образуването на кърма, който може да предизвика подуване и чувствителност на гърдите при накърмещи же­ни. Необходими са още изследвания за изясняване на проблема.

Публикувано в категории: Без категория

Автор Спасова

Какви са причините за кондуктивната загуба на слуха?

Понякога травма на главата или друго случайно нараняване нарушава структурата на вътрешното и средното ухо. Най-често това води до перфорация на тъпанчето, при която фината мембрана, разделяща външното от средното ухо, е наранена.

Кога се налага операция на ухото?

Ако имате спукване на тъпанчето, което не зараства, може да ви посъветват да го оперирате.

Секрецията от гърдите често е от тежък стрес

Секрецията от гърдите може да е различна по цвят и да е от едната или от двете гърди

Как да се отървем от бучка на брадичката?

Бучка на брадичката може да означава различни неща. Някои ги наричат възли, кисти, подутини или възелчета.

Кисти

Кистите са най-често проявяващите се добро­качествени тумори.

Рак на гърдата (карцином на млечната жлеза)

Едно придърпано, болезнено или сърбя­що гръдно зърно е съмнително за рак.

Подутини и възли (мастопатия)

В понятието мастопатия се включват всички доброкачествени промени на млечните канали и/или съединителната тъкан.

Гърда и мастит (възпаления на гърдите)

Женската гърда в голямата си част се състои от мастна тъкан, в която са разположени млеч­ните жлези като широко разклонен грозд.

Аз овладях мастопатията с билки!

За всичко са виновни хормоните или по-скоро ненормално високите или ниски нива на половите хормони

Лечение на киста на яйчниците с билки

Жените от всички възрасти са предразположени към развитие на кисти на яйчниците. Те са много чести и в много случаи изчезват от само себе си.

Защо на мъжете им растат гърдите?

В отделни случаи растежът се свързва със заболявания на черния дроб, нарушена дейност на щитовидната жлеза или бъбречна недостатъчност. Към причините, вероятно стимулиращи неприятно развитие на гърдите,учени от Кеймбридж отнасят също употребата на разтворимо кафе и някои видове ядки в големи количества.