Интересни факти за деня на влюбените – Свети Валентин

4
Добави коментар
tshirtland.net
tshirtland.net

Свети Валентин (Денят на Свети Валентин) е празник, който се празнува на 14-ти февруари. Това е традиционният ден, в който хората изразяват любовта си един към друг чрез изпращане на картички и подаряване на цветя или сладки.

Кой е Свети Валентин?

Християнското име Валентин е често срещано. Според Католическата енциклопедия, най-малко трима, наречени Свети Валентин, са споменавани като свързани с 14-ти февруари. Един от тях е описан като свещеник в Рим, друг като епископ на Интерамна (сега Терни в Италия), а другият е живял и умрял в Африка.

Валентин, поради когото повечето експерти смятат, че е възникнал Денят на Свети Валентин, е римлянин, който е бил убит, защото е извършвал тайни бракосъчетания.

Какво се случва в деня на Св. Валентин във Великобритания?

Всяка година, във Великобритания се харчат около 503 милиона паунда за картички, цветя, шоколади и други подаръци за Деня на Свети Валентин. Традиционно, те са били изпращани анонимно, но в днешно време се стараем да се знае от кого е “валентинката”.

Денят на Свети Валентин – суеверия и традиции

Традиционно, пролетта започва в деня на Св. Валентин (14 февруари). Това е денят, в който птиците избират своите половинки. Затова и често този ден се нарича „Сватбеният ден на птиците”.

Има и много други традиции и суеверия, свързани с романтиката на Свети Валентин, в това число са:

   – първия мъж, когото срещне една неомъжена жена на 14-ти февруари, ще бъде бъдещият й съпруг;

    – ако имената на всички ухажори на едно момиче са написани на хартия и увити в глина, и глината се постави във вода, първата хартия, която се издигне на повърхността, ще носи името на бъдещия й съпруг.

    -ако през този ден, жена види червеношийка, летяща над главата й, това означава, че ще се омъжи за моряк. Ако види врабче, ще се омъжи за беден човек и ще бъде много щастлива. Ако пък види щиглец (кадънка), жената ще се омъжи за богат човек.

 

  -През Средновековието, млади мъже и жени теглели имена събрани в купа, за да видят кой ще бъде техният любим. Те носели тези имена в ръкавите си в продължение на една седмица.

    -В Уелс, дървени любовни лъжици са били изсечени и дадени като подаръци на 14-ти февруари. Сърца, ключове и ключалки са били любимите декорации на лъжиците. Украсата означавала: „Ти отключи сърцето ми!“

 

За да не се чудите каква птичка ще прелети над вас или от къде да намерите дървени любовни лъжици просто огледайте нашите предложения за подаръци – ТУК.