Езерото Туркана (Turkana Lake)

75
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Езерото Туркана, известно в миналото като езерото Рудолф, се намира на границата на две африкански държави – Кения и Етиопия и е най-голeмия непресъхващ пустинен воден басейн в света. Освен това то е и едно от най-солените езера на земята и се нарежда на четвърто място по произвoдство на сол. Разположено в кенийската разломна долина Туркана заема площ от 6405 кв.км., като максималната му дълбочина е 73 метра, а дължината – 312 км.

Първооткриватели на езерото са граф Самуел Телеки и Лудвиг фон Хьонел, които стигнали бреговете му на 6 март 1988 г. Те го кръщават на австрийския престолонаследник Рудолф, но с получаването на независимостта си през 1975 г. правителството на Кения го преименува на местното племе Туркана.

Езерото е безоточно, но в него се вливат три реки, една от които е Омо, извираща на 640 км от Туркана в Етиопия. В миналото водните потоци били по-пълноводни и тогава нивото на соленият басейн било с около 180 метра по-високо, а водите му се оттичали в Нил чрез тесен ръкав в северозападния му край. В следствие на острите климатични промени водата в Туркана драстично спаднала и днес преливното разклонението е изцяло пресъхнало.

През вековете заобикалящите езерото вулкани изсипвали в него огромни количества пепел и лава, които разтваряйки се във водите му образували дебел слой утайки от минерални соли. Така са образувани и трите вулканични острова в акваторията на Туркана.

Фауната в пустинния басейн е изключително богата. Езерото е дом на много видове риби, влечуги, бозайници и птици. Тук се намира една от най-големите популации на крокодили и големи водни костенурки. Други представители на животинския свят са зебри, газели, жирафи, лъвове, леопарди, слонове и черни носорози.

Национален парк езерото Туркана е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Национален парк Сибилио се намира на източния бряг на езерото, а Национален парк Централен остров и Национален парк Южен остров лежат в самото езеро. Последните два са популярни със своите крокодилски колонии.

Езерото Туркана район се разглежда от много антрополози като люлка на човечеството, поради изобилието на хоминидни вкаменелости.

Hobyto.com